29 februarie 2024
0 0
Read Time:2 Minute, 19 Second

Capitolul legat de Pensii din Planul Național de Redresare și Reziliență(PNRR) este o adevărată bombă cu ceas pentru Guvern, în general și PSD, cel care conduce Ministerul Muncii, în special. Unul din jaloanele de la sfîrșitul anului trecut era semnarea unui contract de asistență tehnică pentru reformarea sistemului de pensii (propunerea îi aparține Ralucăi Turcan). Lucru care s-a și întâmplat, Ministerul Muncii semnând contractul cu Banca Mondială.

Și de aici încep problemele pentru că prin PNRR, de care e atât de mândru negociatorul-șef Cristian Ghinea, România și-a asumat o nouă formulă de calcul atât pentru pensiile noi cât și pentru cele în plată. Mai mult, totalul cheltuielilor publice brute și aici intră toate categoriile de pensii inclusiv cele militare(armată, interne, servicii) si așa zisele speciale(magistrați, diplomați), nu trebuie să depășească 9,4 la sută din PIB, ATENȚIE, în perioada 2022-2070.

Într-o declarație pentru Libertatea, Ghinea spunea senin că nici măcar nu știa cît reprezintă pensiile speciale din PIB: „Noi am calculat că cheltuiala medie cu pensiile este de 8% din Produsul Intern Brut (PIB), la care se adaugă pensiile speciale, pe care noi nu le-am calculat, dar le-a calculat Comisia Europeană la 0,8-0,9% din PIB. Și așa aveam un total sub 9% din PIB. Și atunci am negociat cu Comisia Europeană să creștem la 9,4%”. Același Ghinea, mai senin ca la Libertatea, a declarat la Profit TV că nu știe cât va fi impactul recalculării pensiilor în urma noii formule. Cu toatea acestea, Ghinea a aruncat un procent din PIB și și-a văzut de obiectivele sale, pensiile fiind evident în afara preocupărilor sale și ale formațiunii din care face parte.

Legarea pensiei de indicatori economici și statistici va aduce o predictibilitate, va ști pensionarul în fiecare an cu cât îi crește pensia în ianuarie și în iulie, ca să nu mai stea în pixul unui politician
Cristian Ghinea, declarație Libertatea

Legarea pensiilor de PNRR, motivată prin declarația de mai sus de Ghinea, are grave fracturi.

Ce se întâmplă dacă economia se contractă și PIB-ul scade ?

Orice recalculare a pensiilor va însemna o creștere a bugetului știut fiind că o pensie în plată nu poate scădea fiind un drept câștigat.

Ce se întâmplă dacă prin recalculare se depășește procentul din PIB?

Din așa zisele pensii speciale nu se va câștiga prea mult prin trecerea la contributivitate fiind vorba de 10.000 de pensii, media lor fiind peste 15.000 de lei.

La acest moment, statul cheltuie cu pensiile 147 de miliarde de lei. La care se mai adaugă 10 miliarde de lei – pensii militare și speciale.(puțin peste 9 la sută din PIB).

Deși prin regulament PNRR poate fi modificat, greu de crezut că se va reuși renegocierea capitolului pensii.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
0 Shares