
Propunerea social-democraților de a „optimiza” PNRR românesc a stârnit reacții vehemente din parte useriștilor. Rând pe rând, Cioloș, Ghinea, Pîslaru au avut declarații împotriva acestei idei mergând până acolo cu afirmații de genul că nu se poate modifica PNRR aprobat în septembrie.
Europa FM bagă mâna în foc și spune într-o știre că au și surse care susțin ce zic useriștii: Comisia Europeană nu este de acord cu renegocierea Planului Național de Redresare și Reziliență, plan ce a fost aprobat deja în luna septembrie și prin care România poate atrage peste 29 de miliarde de euro pentru investiții și reforme. Surse apropiate negocierilor PNRR au confirmat această informație pentru Europa FM.
Nu contesatăm sursele Europa FM, într-o știre în care citat este europarlamentarul Dragoș Pîslaru, dar Regulamentul prin care a fost instituit Mecanismul de Redresare și Reziliență zice cu totul și cu totul altceva.
Artiolul 21
Modificarea planului de redresare și reziliență al unui stat membru
(1) În cazul în care planul de redresare și reziliență, inclusiv jaloanele și țintele relevante, nu mai poate fi îndeplinit, în totalitate sau parțial, de către statul membru în cauză ca urmare a unor circumstanțe obiective, statul membru în cauză poate înainta Comisiei o cerere motivată ca aceasta să elaboreze o propunere de modificare sau de înlocuire a deciziilor de punere în aplicare ale Consiliului prevăzute la articolul 20 alineatele (1) și (3). În acest scop, statul membru poate propune un plan de redresare și reziliență modificat sau un nou plan. Statele membre pot solicita sprijin tehnic pentru pregătirea
unei astfel de propuneri în cadrul Instrumentului de sprijin tehnic.
(2) În cazul în care Comisia consideră că motivele prezentate de statul membru în cauză justifică o modificare a respectivului plan de redresare și reziliență, Comisia evaluează planul de redresare și reziliență nou sau modificat în conformitate cu articolul 19 și elaborează o propunere pentru o nouă decizie de punere în aplicare a Consiliului în conformitate cu articolul 20 alineatul (1) în termen de două luni de la transmiterea oficială a cererii. Statul membru în cauză și Comisia pot stabili de comun acord să prelungească respectivul termen cu o perioadă rezonabilă, dacă este necesar. Consiliul adoptă noua decizie de punere în aplicare, de regulă, în termen de patru săptămâni de la adoptarea propunerii Comisiei.
(3) În cazul în care Comisia consideră că motivele prezentate de statul membru în cauză nu justifică o modificare a respectivului plan de redresare și reziliență, Comisia respinge cererea în termenul menționat la alineatul (2), după ce a dat statului membru în cauză posibilitatea de a-și prezenta observațiile în termen de o lună de la comunicarea concluziilor Comisiei.