21 mai 2024
0 0
Read Time:1 Minute, 36 Second

Realizarea drumului expres Craiova-Piteşti a fost gândită odată cu decizia Ford de a investi la Craiova. În memorandumul semnat de Guvernul României cu investitorul Ford a fost inclusă, ca obligație a statului român, printre alte obiective de investiţii, realizarea acestui drum expres. După plecarea noastră de la guvernare, în 2008, nu s-a făcut aproape nimic. Necesitatea drumului expres este foarte mare, iar pentru guvernul pe care îl conduc reprezintă o prioritate absolută, este declarația lui Ludovic Orban, citat pe contul de facebook al Guvernului României

Deși știe foarte bine istoria acestui drum expres, premierul preferă o declarație politicianistă cu iz electoral. Realitatea este cu totul alta. În 2007, după venirea Ford la Craiova, Ludovic Orban, ministrul Transporturilor la acea vreme a inițiat opt studii de fezabilitate pentru opt drumuri expres. Printre acestea si drumul expres Craiova-Pitești. În 2009 în fruntea ministerului vine Radu Berceanu.  Optica se schimbă, Radu Berceanu pune la sertar cele opt studii de fezabilitatea spunînd că sunt o prostie și că România are nevoie de autostrăzi. În ceea ce privește Craiova-Pitești, ministrul Radu Berceanu abandonează proiectul și înaintează varianta Craiova- Alexandria-București, adică Autostrada Sudului. Până în 2012 nu se întâmplă nimic.

Lucrurile stagnează și în perioada 2012-2016 desi USL promisese în campanie o autostradă care să lege  Craiova de Pitesti.

În campania din 2016 social-democrații promit din nou realizarea autostrăzii Craiova-Pitești. Îl impun la Transporturi pe Ovidiu Flori, secretar de stat.

Acesta relansează ideea drumului expres Craiova-Pitești motivul fiind că se poate realiza mai repede decât autostrada. Astfel în aprilie 2017 guvernul Grindeanu decide renunțarea la autostrada Craiova-Pitești și realizarea unui drum expres de mare viteză în baza studiului de fezabilitate din 2008. La sfârșitul anului 2018 este semnat contractul pentru două din cele patru tronsoane. În vara lui 2019 încep lucrarile la drumul tehnologic iar spre sfârșitul anului demarează efectiv șantierul pentru drumul expres, tronson doi.

 

 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
0 Shares