15 iulie 2024
0 0
Read Time:1 Minute, 39 Second

Președintele ALDE Dolj, Ion Cupă, consideră un exercițiu de imagine gestul președintelui de a-iretrage încrederea premierului. 

„Gestul Președintelui Iohannis de a inflama spațiul public cerând demisia premierului este unul total contraproductiv pentru interesele României și ale românilor. Domnul Iohannis, aflat în declin de încredere publică încearcă să recupereze punctele pierdute prin asumarea acestui comportament electoralist agresiv. Șeful statului refuză în continuare să între în haina constituțională de președinte al tuturor românilor și încearcă să dea satisfacție unei părți, dealtfel tot mai ezitantă în a-l susține. Așa zisa retragere a încrederii pentru premier este doar un exercițiu de imagine care nu are niciun fel de efect juridic.

Ca parlamentar român îmi revine responsabilitatea să informez opinia publică doljeană ca Parlamentul este singura instituție care poate exercita, conform Constituției,  controlul asupra executivului. Art 113 din Constituție spune limpede la alin.1: ”Camera Deputaților și Senatul, în ședința comună, POT RETRAGE încrederea acordată Guvernului, prin adoptarea unei moțiuni de cenzură, cu votul majorității deputaților și senatorilor”. Prin urmare Parlamentul este singura instituție care poate demite premierul. Din păcate domnul Iohannis dovedește încă o dată lipsa de respect față de funcții și prerogative constituționale. Predispus la jocuri de manipulare a opiniei publice și cedând unor presiuni, șeful statului confirmă că nu este deloc preocupat de agenda reală a populației,ci doar de propria sa agendă de putere. Personal, consider că este tot mai necesar să ne punem problema revizuirii Constituției prin care sistemul actual de semiprezidențialism să fie înlocuit cu o formulă mai clară (republica parlamentară sau prezidențială). O astfel de formulă ar elimina tensiunile permanente apărute mai întotdeauna în ultimii 30 de ani, între Președinte și Executiv atunci când realitatea votului a impus nevoia de coabitare politică. Solicit Președintelui României să facă un efort de responsabilitate și să reintre în matca constituțională a prerogativelor pe care le are. Prioritățile României sunt altele (Creșterea economică, Creșterea calității vieții românilor, Centenarul, preluarea Președinției Consiliului UE etc) nu declanșarea unui ”război cu iz electoral”.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
0 Shares