În ultimii ani, municipalitatea craioveană a investit masiv în modernizarea unităţilor de învăţământ din Craiova. „În ultimii 3 ani, in scolile craiovene s-au investit 10 milioane de euro. În acelasi timp, 25 la suta dintre elevii care învaţă în Craiova primesc de la primărie burse sociale, de merit, de performanţă şi de studiu. Conditia este sa aibă media mare, deci să învete carte”, spune primarul Lia Olguţa Vasilescu.
Colegiul National „Fratii Buzesti”: Reparatii acoperis, reabilitare bai si sali de curs.
Colegiul National Elena Cuza : asfaltare curte, schimbare tocarie, varuit clasele de curs si holurile, reabilitare bai.
Liceul Tehnologic de Industrie Alimentara: modernizare săli de curs.
Colegiul National Gheorghe Chitu: Reparatii acoperis, varuite clasele, reabilitata cantina, sala de sport si caminul de elevi.
Liceul Tehnologic Bibescu a fost reabilitat pe fonduri europene, cu cofinantare de la bugetul de stat si local.
Colegiul Stefan Odobleja: A fost reabilitat cu fonduri de la bugetul de stat, bugetul local si fonduri europene.
La Scoala nr. 2 Traian, din Craiova, au fost reabilitate salile de curs, laboratoarele, sala de sport, baile, acoperisul. In prezent se mansardeaza unul dintre corpuri, unde vor mai functiona inca 4 clase.
Gradinita Phoenix, din cartierul Craiovita Noua. Olguţa Vasilescu: In 2012, imediat dupa investirea ca primar, directoarea mi-a spus ca parintii vor sa isi retraga copiii, din cauza conditiilor deplorabile oferite. M-am deplasat acolo si le-am dat dreptate. Arata horror. Dupa reabilitare este una dintre cele mai moderne grădiniţe din Craiova.
Există şi clădiri cu probleme. Una dintre acestea este clădirea centrală a Colegiului Carol I, poate cea mai reprezentativă unitate de învăţămînt din Craiova. Primarul Craiovei spune că s-au modernizat corpurile adiacente şi că se aşteaptă avizul de la Ministerul Culturii pentru clădirea centrală.
„S-au modernizat toate celelalte corpuri ca sa mutam elevii pana va fi consolidat. Avem proiect, asteptam avizele de la ministerul Culturii. Fiind monument clasa A nu se face bătând din palme. Si costa vreo 20 milioane euro. Normal ar fi sa se facă din bugetul ministerului Educatiei. Am să fac o solicitarea Ministerului pentru că noi nu putem investi 20 milioane de euro în Colegiul Carol, ar fi bugetul de investitii al orasului pe un an si jumatate”, a explicat Lia Olguţa Vasilescu.