28 februarie 2024
0 0
Read Time:2 Minute, 59 Second

O treime dintre elevii craioveni vor primi burse de studiu, sociale sau de merit anul viitor. Proiectul se află pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local Craiova de joi, 31 decembrie. Astfel, nu mai puțin de 1776 de elevi vor primi burse de merit (opt la sută din numărul elevilor înscriși la cursurile gimnaziale, liceale sau profesionale) în cuantum de 110 lei/lună, 1998 burse de studiu (9 la sută din numărul elevilor înscriși) în cuantum de 100 de lei/lună și 4023 burse sociale (15 la sută) în cuantum de 100 de lei/lună.

„Mâine(n.r. – joi), în ședința Consiliului Local, se aprobă numărul și cuantumul burselor școlare pentru anul 2021. 32 la sută dintre elevii craioveni vor primi burse de studiu, sociale sau de merit, in valoare de peste 100 de lei, lunar. Încă din anul 2012, de când am devenit prima oară primar, pentru mine, bursele elevilor au reprezentat o prioritate, așa cum au fost și investițiile din învățământ. Pentru școlile craiovene au fost cheltuiți, în ultimii opt ani, mai mult de 20 milioane euro, doar de la bugetul local, fără a mai aminti fondurile europene. Deja am trimis, in aceste zile, adrese tuturor directorilor școlilor craiovene pentru a afla care este necesarul de fonduri pentru reabilitări de spații educaționale și săli de sport, astfel încât să pregătim studiile de fezabilitate necesare pentru ca, în luna iulie, atunci când se va da startul accesării de fonduri europene, pe planul de reziliență, să ne asigurăm că, în fiecare unitate de învățământ, se vor face toate investițiile necesare”, a precizat primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu.

Având în vedere faptul că în 2020, prin Ordinul Ministrului Educaţiei şi Cercetării nr. 4304/21.05.2020, au fost anulate competiţiile internaţionale, naţionale, regionale, anul viitor nu pot fi acordate burse de performanță, acestea fiind strict dedicate elevilor clasificați pe locurile 1, 2 și 3 la concursurile naționale sau calificați la cele internaționale.

În cazul în care numărul maxim de burse aprobate este mai mic decât numărul elevilor care îndeplinesc condiţiile de acordare a acestora, Consiliile de Administraţie ale unităţilor de învăţământ stabilesc anual criterii specifice de acordare a burselor şcolare, fără a se ţine cont însă de religie, rasă, sex, apartenenţă politică a elevului sau a familiei acestora, apartenenţa la organizaţii legal constituite, studiile efectuate în străinătate, precum şi accesul la burse din alte surse, se precizează în proiectul de hotărâre aflat pe ordinea de zi a ședinței CL Craiova.

Potrivit adresei nr. 1144/2020, transmisă de către Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj, în anul şcolar 2020-2021, cursurile învăţământului preuniversitar de stat din Craiova sunt frecventate de un număr de 39.722 elevi, din care un număr de 33.524 elevi urmează cursurile cu frecvenţă. 7796 de elevi craioveni vor primi de la Primăria Craiova, timp de un an, burse (de merit, de studiu și sociale) în valoare de aproape 10 milioane de lei.

Ca o comparație cu Primăria Cluj Napoca, municipalitatea craioveană acordă mai mulți bani pentru bursele elevilor. Pentru 2021, Craiova alocă, pentru bursele de merit, de studiu și sociale ale elevilor nu mai puțin de 9.569.520 de lei din bugetul local, în timp ce Clujul are prevăzuți 5,9 milioane de lei pentru bursele de merit, studiu și sociale. (Boc a alocat 17 milioane de lei pentru bursele elevilor dintre care 12 milioane de lei pentru bursele de perfomanță, care anul viitor nu vor putea fi acordate).

Bursele de performanță nu pot fi acordate în 2021 niciunui elev, dată fiind anularea, prin ordin de ministru, a tuturor concursurilor naționale din cauza pandemiei.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
0 Shares