16 aprilie 2024
0 0
Read Time:3 Minute, 52 Second

Primarul, viceprimarul şi secretarul comunei Podari sunt acuzaţi că ar fi emis în mod abuziv o dispoziţie prin care ar fi aprobat ilegal restituirea unei suprafeţe de 5000 de metri pătraţi în baza Legii 10/2001. Dispoziţia este datată mai 2008. 

Comunicat DNA.

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Craiova au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaţilor GHEORGHIŢĂ CONSTANTIN, primar al localității Podari, Jud. Dolj, la data faptelor, în sarcina căruia s-a reţinut săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu şi fals intelectual, ambele în formă continuată. PRODILEANU PETRE, viceprimar al comunei Podari, Jud. Dolj, STAN MIOARA, secretar la Primăria comunei Podari, Jud. Dolj şi VLĂDUŢI MARIANA, arhitect şef la Primăria comunei Podari, la data faptelor, în sarcina cărora s-a reţinut săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu şi fals intelectual. BĂBĂLĂU COSTINEL, şef serviciu taxe şi impozite în cadrul primăriei comunei Podari, Jud. Dolj, la data faptelor, în sarcina căruia s-a reţinut săvârşirea infracţiunilor de instigare la abuz în serviciu, înşelăciune, instigare la săvârşirea infracţiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată şi uz de fals. PISICĂ RADU CRISTIAN, inginer la o societate comercială, în sarcina căruia s-a reţinut săvârşirea infracţiunii de instigare la săvârşirea infracţiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată. ALBU IULIAN ALEXANDRU, arhitect la o societate comercială, în sarcina căruia s-a reţinut săvârşirea infracţiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată.

 În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În data de 26 mai 2008, inculpatul Gheorghiţă Constantin, în calitate de primar al comunei Podari, jud. Dolj şi preşedinte al Comisiei pentru analiza notificărilor conform Legii nr.10/2001, a emis în mod abuziv o dispoziţie prin care a aprobat restituirea suprafeţei de 5.000 m.p. unei persoane, iar la data de 30 iunie 2008, a pus-o pe aceasta în posesie cu suprafaţa de 5.000 m.p. în intravilanul comunei Podari, întocmind şi semnând un proces-verbal, alături de inculpatul Prodileanu Petre, viceprimar al aceleiași localități, cu toate că persoana respectivă nu a fost prezentă, iar comisia nu s-a deplasat efectiv în teren şi nu a procedat la efectuarea de măsurători. Dispoziția susmenționată a fost emisă în două exemplare distincte ca și conținut, având însă aceeaşi dată şi număr de înregistrare, una fiind prezentată instituției Prefectului, iar cealaltă beneficiarului restituirii suprafeței de teren.

Terenul în suprafaţă de 5.000 m.p., obţinut în împrejurările descrise mai sus, a fost vândut, prin intermediul altei persoane, la data de 21 ianuarie 2010 inculpatului Băbălău Costinel. După ce a intrat în posesia terenului, inculpatul Băbălău Costinel a demarat procedurile de înscriere în cartea funciară a dreptului său de proprietate asupra imobilului respectiv. În acest context, în primăvara anului 2010, inculpatul Băbălău Costinel l-a determinat pe inculpatul Pisică Radu Cristian să îl ajute cu întocmirea documentaţiei tehnice necesare pentru obţinerea autorizaţiei de construire cu privire la mai multe imobile aparținând S.C. ANIF S.A. Dolj care erau deja edificate pe terenul respectiv.

La rândul său, inculpatul Pisică Radu Cristian l-a determinat pe inculpatul Albu Iulian Alexandru să întocmească documentaţia tehnică nereală, în beneficiul inculpatului Băbălău Costinel, pe care acesta a folosit-o la obţinerea autorizaţiei de construire. În perioada martie – aprilie 2010, inculpatul Băbălău Costinel, i-a determinat pe inculpații Gheorghiţă Constantin, Stan Mioara și Vlăduți Mariana, să elibereze autorizaţia de construire/desfiinţare și certificatul de urbanism, privind construirea unui depozit de materiale şi a unei construcţii anexă, în comuna Podari, judeţul Dolj, deşi construcţiile pentru care a solicitat autorizarea erau deja edificate şi se aflau în patrimoniul S.C. ANIF S.A. Dolj (instituție de stat), iar pe inculpatul Prodileanu Petre, să încheie procesul verbal de recepţie al lucrărilor.

La data de 06 iulie 2010, inculpatul Băbălău Costinel, pretinzând că este proprietarul clădirilor aparţinând S.C. ANIF S.A. Dolj, situate în comuna Podari, a indus în eroare un cumpărător de bună credință cu prilejul încheierii contractului de vânzare cumpărare privind clădirile respective, obţinând astfel, în mod injust, suma de 106.000 euro ca şi preţ al vânzării și cauzând totodată o pagubă în cuantum de 106.863,38 lei (valoare de inventar) în dauna S.C. ANIF S.A. Dolj.

În cauză, procurorii au dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra bunurilor mobile şi imobile deţinute de inculpații Gheorghiţă Constantin, Prodileanu Petre, Băbălău Costinel și Stan Mioara, până la concurenţa sumei de 106.000 euro. În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații și Direcţiei Generale Anticorupţie.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Dolj, cu propunerea de a se menţine măsurile asiguratorii dispuse în cauză.

FOTO: gds.ro

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
0 Shares