Podul Calafat-Vidin a devenit subiect de dispută între Năstase și Banciu.

„Ajutaţi-l pe Cap de cochon (porc). Se încăpăţânează să creadă că între România şi Bulgaria, peste Dunăre, există un singur pod, cel de la Giurgiu. Explicaţi-i că mai există unul-Podul Calafat-Vidin. Trimiteţi-i, eventual, o carte poştală”, a scris Năstase, cu referire la Banciu.

Replica lui Banciu: Iertaţi-mă, dar nu-l consider un pod funcţional. În primul rând pentru că are o calitate a drumului îndoielnică, permanent în reparaţii. Arată bine în poză, dar nu e funcţional. Ştim geografia Bulgariei un pic mai bine decât dumneavoastră, d-le Năstase. România nu i-a asigurat podului un drum ca lumea. S-ajungi la el trebuie să vii pe la Craiova, sunt vreo 40 km de drum prost. Ajungi la Vidin, unde, în afara unei comunităţi româneşti nu extraordinar de mari, nu e nimic, e un no mans land al Bulgariei, Vidinul. Sofia e departe, Ruse e departe, Marea Neagră e departe, graniţa cu Grecia e departe, cea cu Turcia e departe. Podul s-a făcut mai mult dintr-un moft, în perioada d-vs, probabil aţi furat cei mai mulţi bani din aceste studii de fezabilitate. Podul de la Giurgiu, făcut pe vremea lui Stalin , e mai bun şi astăzi decât podul dvs, făcut din bani europeni la Vidin… Un rahat”.

Năstase a revenit: „Acesta e un pamflet. Bă, Banciu, pune mâna pe carte, tată. Podul de la Calafat n-a fost făcut, bă, ca să mergi tu să cumperi  rosii de peste Dunăre. Nu stiu ce planuri turistice ai tu in Bulgaria, bă, atunci când nu mergi in Asia, in Africa sau in Baleare. Podul, bă, a fost făcut, smechereste de bulgari ca să scurteze traseul  prin România al tirurilor care merg din Balcani spre Europa occidentală, bă. Studiul de fezabiliate si finantarea podului care pe tine nu te ajută la turismul din Bulgaria au fost realizate cu ajutorul si cu banii UE, la solicitarea bulgarilor, bă. S-or fi imprumutat bulgarii si la Bancorex. Deci podul ăla există, bă. El a fost făcut nu pentru tine ci pentru motive financiare, pentru ca tirurile lor, alea grecesti si alea turcesti să plătească taxe mai mici la noi – pentru un traseu mai scurt prin România decat cel pe la Giurgiu. Si să lase mai multi bani in Bulgaria. Bulgarii au fost mai destepti decât noi in chestiunea asta. Decizia să se facă podul la Calafat a fost luată in 2000, de Emil Constantinescu. Acordul a fost semnat, din partea română, de premierul Mugur Isărescu. După ani de zile de dispute. Bechetul a pierdut, tată. Asta-i viata. Din motivul asta, finantarea podului a fost făcută numai de bulgari (cu exceptia rampei de coborâre in România). Amplasarea a fost stabilită, bă, pe traseul Coridorului IV aripa sudică, intre localitătile Istanbul, Salonic, Sofia, Craiova, Arad, Budapesta, Bratislava, Viena, Praga, Dresda. Stiu, o să spui că dacă eram eu la guvern, nu se lua decizia asta. Oricum, să nu-ti fie rusine, Banciu, pune mâna pe carte. Nu poti să tii emisiuni doar cu frectii turistice, bă. Sper ca după ce-ti completezi colectia de cărti postale, să treci si la masinute”.

 

Oricum, rămâne cum am vorbit, bă.