29 martie 2024
0 0
Read Time:2 Minute, 51 Second

Șapte sfaturi ca de la primăriță la primăriță

„Astrid Cora Fodor candidează la Sibiu pentru funcţia de primar, lăsată liberă de Klaus Johannis. Din câte se pare, are toate şansele să devină a doua femeie primar din România, iar eu cred că asta este de bun augur pentru societatea românească şi pentru spargerea barierelor de discriminare. Cu riscul de a stârni reacţii, pot intui ce o aşteaptă şi, dacă îmi permite, i-aş da câteva sfaturi, deşi înteleg că are experienţă în administraţie. În prim plan va fi, însă, ceva mai complicat… „, își începe postarea de pe blogul său prima femeie primar de mare municipiu.
1. Nu reuşiţi să mulţumiţi pe toată lumea, deci împăcaţi-vă de la început cu ideea. Acum două săptămâni am fost într-un cartier din Craiova unde se lucrează la utilităţi, la o întâlnire cu cetăţenii. Erau împărţiţi în două tabere. Unii erau nemultumiţi că nu s-a intrat cu canalizarea pe strada lor, încă, dar e în grafic, alţii că au început lucrările, dar e nămol. Cum nu s-a inventat încă modalitatea de a introduce conducte prin copaci, e normal ca pe perioada lucrărilor să fie deranj. Cert este că niciunul nu a mulţumit administraţiei, că după 40 de ani se fac lucrări de apă, canalizare şi asfaltări. Deci, înarmaţi-vă cu răbdare!
2. Nu vă gândiţi electoral la mandatul dumneavoastră, deşi având aproape un an la dispoziţie până la următoarele alegeri, vă va fi foarte complicat. Deciziile luate pentru că aşa dă bine pe moment, dar care în viitor produc pagube, sunt cele mai proaste! Am două exemple concrete, la Craiova: demolarea chioşcurilor şi înfiinţarea echipei de fotbal. Când am început demolarea chioşcurilor, s-au isterizat mulţi că las oamenii fără loc de muncă, deşi erau amplasate ilegal şi nu se plătea un leu la buget. De la ameninţări cu moartea până la leşinuri teatrale, am avut de toate. După ce au apărut spaţii verzi, locuri de joacă şi parcări, cetăţenii mi-au dat dreptate. Până atunci… Cu echipa de fotbal a fost şi mai complicat. La două luni după înfiinţare, prietenii îmi spuneau că voi fi demolată politic de un subiect atât de sensibil în oras şi să renunţ la idee. Vreo 20.000 de oameni m-au înjurat în permanenţă la un meci pe stadion. Am mers mai departe. Astăzi e considerată de 90 la sută dintre cetăţeni echipa oraşului (şi când spun asta mă bazez pe sondaje), iar suporterii sunt mulţumiţi de rezultate. Contestatarii ei au dispărut aproape în totalitate. Aşadar, luaţi deciziile cu gândul la viitor şi aşa cum credeţi că e bine, fără să ţineţi cont de sfaturile panicoase ale celor din jur. În definitiv, cetăţenii v-au votat pe dumneavoastră…
(…)

6. Nu uitaţi că estetica oraşului e importantă, dar până la factură. Am hotărât să înfrumuseţăm zona centrală, cu flori la ferestrele blocurilor. Acum arată ca la Viena faţadele. Dar ne-am trezit cu câteva flori uscate şi când am atenţionat proprietarii acelor apartamente că trebuie să le ude, am primit un răspuns care m-a lăsat fără replică: „Doi litri de apă pe zi ori 30 de zile sunt 60 de litri. Cine îmi plăteşte apa?“. Aici umorul e înlăturat din ecuaţie…

7. Totdeauna cetăţenii mulţumiţi trebuie să fie cu unul în plus faţă de nemulţumiţi! Eu sunt convinsă că se poate şi mai bine, dar obiectivul e pe aici pe undeva!

See more at:

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
0 Shares