17 aprilie 2024
0 0
Read Time:3 Minute, 13 Second

Subiectul WaterPark a devenit o poveste fără sfârșit pentru Primăria Craiovei. Cu toate acestea, municipalitatea face eforturi mari să încheie pînă la urmă acest proiect cu ghinion, vorba unui clasic in viata. Vinovatul principal pentru situația WaterParkul este fără îndoială Cristian Dobre, actionarul de la Polystart, trimis în judecată de DNA pentru fapte de corupție și spălare de bani. De altfel, doi dintre inculpații în dosarul WaterPark, este vorba  Ion Ganță și Mihăiță Daniel Radu au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției. Potrivit DNA, Ion Ganță, „primind dispoziție directă de la Luis Guilherme Gomes de Almeida-administrator Polystart, a intermediat reproiectarea structurii de rezistență a unui obiectiv al construcției, în vederea reducerii semnificative a cantităților de material și manoperă executate efectiv, pentru a se obține în mod ilicit diferența dintre sumele de bani plătite de beneficiar (Primăria Craiova și ADR SV Oltenia — partea de cofinanțare din fonduri europene) în baza unor situații de lucrări care nu conțineau mențiuni reale (corespunzătoare proiectului tehnic oficial modificat în mod ilicit) și sumele de bani cheltuite pentru lucrările executate efectiv”.

Situația era destul de gravă iar Primăria a fost prinsă cumva la mijloc.  Revenind, pe ordinea de zi a ședinței CL de joi a fost un proeict de hotărîre care prevedea prelungirea duratei contractului de finanţare, până la data de 30.10.2017. Această prelungire salvează practic 24 de milioane de lei, partea de fonduri europene, după cum se precizează în proiectul de hotărîre:   „În atare situație, luând act de decizia CMPOR de aprobare a măsurilor întreprinse la AMPOR-OI-Beneficiari, pentru proiectele cu o valoare totală de cel mult 5 milioane Euro/de cel putin 5 milioane Euro (după caz) precum şi a Listei de proiecte care pot fi declarate nefuncționale şi a căror durată se prelungeşte după expirarea perioadei acordate potrivit Instrucțiunii AMPOR nr. 144/2015, având în vedere Instructiunea nr.146/17.06.2016 Unitatea administrativ – teritorială Municipiul Craiova desfăsoară procedurile pentru incheierea actului adițional nr.9 la contractul de finanțare nr.2174/09.09.2011, pentru majorarea duratei de implementare a proiectului cu 6 luni, respectiv pana pe data de 30.10.2017.  La articolul III din actul adițional au fost stipulate următoarele condiții în care acesta îşi produce efectele juridice urmărite: „ (1) Termenul menționat la art I din prezentul act adițional se acordă sub condiția transmiterii la OI a Hotărârii Consiliului local prin care se aprobă prelungirea  contractului de finanțare până cel mai târziu 31.12.2018 şi cheltuielile estimate legate de acesta. (2) Din momentul transmiterii, Hotărârea Consiliului local devine anexă la actul adițional. (3) Netransmiterea Hotărârii Consiliului Local determină desființarea retroactivă a actului adițional.”

Deși proeictul era vital pentru Craiova, consilierii PNL au votat împotrivă. „S-a prelungit de tei ori. Nu vom vota acest proeict, suntem convinși că mașinăria PSD-ALDE-PMP își va face datoria. Nu vom vota ca un semnal de alarmă că ne trebuie mai multă responsabilitatea”, a explicat Marian Vasile.  Primarul interimar al Craiovei, Mihail Genoiu, a explicat pe larg tot ceea ce s-a întâmplat în această perioadă cu proeictul WaterPark. Genoiu a precizat că prelungirea termenului este o măsură de siguranță și că are legătură cu avizele care trebuie luate. „Intrarea in legalitate a intarziat și  pentru că legea 50 a fost modificata în decembrie 2016., procedura fiind mult ingreunata. Tot ce inseamna documentație de execuție a fost depusă la primărie cu data de 22.o2.2017.  Tot ce ține constructor este o chestiune de câteva zile de executat.   Este foarte important că am primit expertiza la obiectivul trei cel care face obiectul dosarului DNA.  Clădirea a fost expertizată și corespunde din punct de vedere seismic. Nimic nu putea sa treaca fără această expertiză. Nimeni nu putea pune semnătura pe un proiect care nu avea această expertiză. Riscul este minim în acest moment.  Vă garantez că vara asta vom face baie la WaterPark”.

 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
0 Shares