28 noiembrie 2023
0 0
Read Time:1 Minute, 50 Second

Spre deosebire de România, unde autoritățile au decis prin strategia de vaccinare să înceapă cu cadrele medicale, guvernul Marii Britanii a avut o altă abordare: reducerea la minimum a deceselor.

Recomandările Comitetului pentru vaccinare și imunizare din Marea Britanie privind grupurile proritare : Dovezile actuale indică cu tărie că cel mai mare risc unic de mortalitate prin COVID-19 este creșterea vârstei și că riscul crește exponențial odată cu vârsta . Modelarea matematică indică faptul că strategia optimă pentru reducerea la minimum a deceselor viitoare sau a pierderilor calitative ale anului de viață ajustat (QALY) este aceea de a oferi mai întâi vaccinarea grupelor de vârstă mai înaintată. Aceste modele presupun că un vaccin disponibil este atât sigur cât și eficient la adulții vârstnici. Datele indică, de asemenea, că riscul absolut de mortalitate este mai mare la cei cu vârsta peste 65 de ani decât cel observat la majoritatea adulților mai tineri cu o stare de sănătate subiacentă . În consecință, sfaturile comitetului acordă prioritate în funcție de vârstă. Programele bazate pe vârstă sunt de obicei mai ușor de implementat și, prin urmare, obțin o absorbție mai mare a vaccinului. Un program bazat pe vârstă este, de asemenea, susceptibil de a crește absorbția la cei cu factori de risc clinic, deoarece prevalența acestora crește odată cu vârsta.

Sfatul comitetului este de a oferi vaccinare celor cu vârsta de 65 de ani și peste, urmată de cei din grupurile de risc clinic cu vârsta de 16 ani și peste.

Principalele grupuri de risc identificate de comitet sunt prezentate mai jos: boli respiratorii cronice, inclusiv boli pulmonare obstructive cronice (BPOC), fibroză chistică și astm sever, boli cronice ale inimii (și boli vasculare), boli renale cronice, boli hepatice cronice, boală neurologică cronică, inclusiv epilepsie, Sindromul Down, dizabilitate de învățare severă și profundă, Diabet, primitori de transplant de organe solide, măduvă osoasă și celule stem, persoanele cu cancer specifice imunosupresie datorată bolii sau tratamentului asplenie și disfuncție splenică, obezitate morbida, boli psihice severe.

https://www.gov.uk/government/publications/priority-groups-for-coronavirus-covid-19-vaccination-advice-from-the-jcvi-30-december-2020/joint-committee-on-vaccination-and-immunisation-advice-on-priority-groups-for-covid-19-vaccination-30-december-2020?fbclid=IwAR3KEGNvWgwSUCMg6jFxM6Fg2cjpLGEqhy9pKMteFn7-2WCMHbz9Pwc9QRY

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
0 Shares