16 aprilie 2024
0 0
Read Time:1 Minute, 22 Second

Ministrul Finanțelor, Darius Vâlcov, a explicat la DCnews Live cum va fi pusă în practică suprataxa pentru clădirile neingrijite. 

„În primul rând, la taxe și impozite locale, noi nu vrem să le mărim de la nivel central. Adică nu vrem să vă impunem dvs, ca și primar: ‘De mâine, toate taxele pe mașini, pe teren sau pe clădire cresc’. Nu, dar vrem să vă dăm un spațiu mult mai mare de manevră. Chiar și mai mic decât astăzi, dar și mai mare. Iar dvs analizați situația la nivel local. (…) Și, dacă astăzi taxa este doi lei pe ceva anume, noi vom spune: ‘Nu, taxa este între un leu și trei lei’. Tu – municipalitate, tu – autoritate publică locală – știi mult mai bine care este nivelul de suportabilitate al taxelor, cât vrei tu să creezi avantaj mediului de afaceri, respectiv persoanelor fizice, de a-i atrage în localitate sau de a-i îndepărta. Tu, împreună cu Consiliul Local, stabilești și nivelul impozitelor – deci eu îți dau plaja, de la mai puțin la mai mult. Autonomia locală trebuie să iasă aici în evidență”, a răspuns Darius Vâlcov la DCNews.

„Propunerea dlor este în felul următor: prin Hotărâre de Consiliu Local, dlor să explice ce înseamnă ‘aspect neîngrijit’, iar noi să le dăm posiblitate, tot prin Codul fiscal, să aplice această suprataxă – să-i spunem așa, dar de fapt este un impozit mărit – mărind plafonul pentru suprafețele neîngrijite. Noi nu spunem de cinci ori ‘amendat’, dar ai voie să dai între una și cinci ‘amenzi’. De fapt, impozitul să fie mărit. (…) Modelul pe care vrem să-l implementăm este asemănător cu cel din Viena”, a precizat ministrul Finanțelor.

 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
0 Shares