28 februarie 2024
0 0
Read Time:4 Minute, 2 Second

olguta vot

Procurorii DNA au decis să se implice activ în campania electorală din Craiova. Procurorii au dispus miercuri reţinerea pentru 24 de ore a primarului municipiului Craiova. Olguţa Vasilescu este acuzată de luare de mită (4 infracțiuni), folosirea autorității sau influenței în scopul obținerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite (3 infracțiuni),  spălare de bani. Surse apropiate dosarului susţin că ar exista trei  denunţători.  Aceleaşi surse ne-au declarat că nu există nicio probă directă ci numai indirecte. 

Care sunt acuzaţiile? Cităm din comunicatul DNA: 

  • În cursul anului 2012, cu prilejul campaniei electorale pentru alegerea primarului municipiului Craiova, mai mulți oameni de afaceri au fost determinați de candidatul Vasilescu Lia Olguța, personal sau prin intermediul unor persoane din echipa de campanie, să efectueze diverse sponsorizări. În scopul obținerii acestor foloase, inculpata s-a folosit de influența pe care o avea asupra oamenilor de afaceri, în calitatea sa de vicepreședinte al organizației județene a unui partid politic. „Donațiile” respective, estimate la 135.907 euro, făcute în condițiile de mai sus, s-au concretizat atât în realizarea de materiale electorale, dar și pentru organizarea unor spectacole în susținerea campaniei inculpatei. Materialele respective au fost folosite de inculpată, cunoscând că provin din săvârșirea infracțiunii de folosirea autorității sau influenței în scopul obținerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.
  • Într-un context diferit, în cursul anului 2014, inculpata Vasilescu Lia Olguța a pretins și primit de la mai mulți oameni de afaceri, pentru și printr-o asociație non profit, cu titlu de mită, suma totală de 544.209, 33 lei, în legătură cu îndeplinirea unor acte ce intrau în îndatoririle sale de serviciu. Concret, în perioada respectivă, inculpata Vasilescu Lia Olguța, direct sau prin intermediari, beneficiind de ajutorul celorlalți inculpați, a solicitat oamenilor de afaceri care aveau în derulare contracte cu Primăria Craiova, să efectueze sponsorizări către asociația reprezentată de inculpata Popescu Elena Daniela, în vederea efectuării unor lucrări de reabilitare a fațadelor unor clădiri din municipiul Craiova. Oamenii de afaceri au acceptat solicitările formulate de inculpata Vasilescu Lia Olguța în considerarea atribuțiilor pe care aceasta le avea în calitate de primar, pentru a nu întâmpina din partea edilului dificultăți în buna desfășurare a contractelor, în efectuarea plăților și în recepționarea lucrărilor. De asemenea, edilul a beneficiat în mod direct de avantaje nepatrimoniale constând în acumularea de capital electoral, aspecte invocate deja în spațiul public într-o emisiune televizată din data de 02 martie 2016. 

Să luăm pe rînd şi să vedem dacă stau sau nu în picioare acuzaţiile aduse de DNA.

Ce susţine DNA? Că de la „înălţimea” funcţiei de vicepreşedinte PSD Dolj s-a folosit de influenţa sa pentru a determina mai mulţi de afaceri să-i sponsorizeze campania electorală din 2012. DNA ar trebui să explice cum i-a şantajat Olguţa Vasilescu pe respectivii oameni de afaceri ? Şi la ce putea să folosească donaţiile dacă nu în campania electorală.

A doua acuzaţie are legătură cu refacerea faţadelor  blocurilor din centru. Este de vorba de Casa Albă şi blocurile de pe A.I Cuza. procuroii traduc sponsorizările firmelor prin mită, Una din firmele care a sponsorizat acţiunea a fost RECON SA. Credeţi cumva că Olguţa Vasilescu i-a ameninţat pe cei de la RECON că le pune beţe-n roate? Exclus aşa ceva.

 Iată ce spunea Marian Petcu pentru GDS: „Contractul se face între firma executantă şi ONG. Este un acord care se semnează în trei, nu este treaba asociaţiei de proprietari, că nu trece pe la ea. Proprietarii cred că se spală nişte bani, dar eu când am făcut donaţia deja am discutat cu firma care face lucrarea, banii se duc la firmă, că altfel nu vine să-şi facă treaba. Este un lucru bun şi frumos din punctul meu de vedere ce face acest ONG pentru înfrumuseţarea centrului oraşului. Ei nu prea au ştiut cum să facă acordul, dar s-a revenit asupra lui tocmai la solicitarea asociaţiilor de proprietari, iar acum s-au reglementat“.

Parte hilară vine la sfărşit: De asemenea, edilul a beneficiat în mod direct de avantaje nepatrimoniale constând în acumularea de capital electoral, aspecte invocate deja în spațiul public într-o emisiune televizată din data de 02 martie 2016. 

Întrebare: De unde ştiu procurorii că a acumulat Olguţa Vasilescu capital electoral? Au comandat vreun sondaj, ceva?

În acelaşi dosar mai sunt cercetaţi şi Radu Preda , administratorul public al Craiovei, sub aspectul săvârșirii a două infracțiuni de complicitate la luare de mită, şi POPESCU ELENA DANIELA, reprezentant  al Asociaţiei ProCraiova, sub aspectul săvârșirii a patru infracțiuni de complicitate la luare de mită.

Stire iniţială.

Primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, a fost citată la DNA. Olguţa Vasilescu a declarat că nu ştie în ce dosar a fost citată. Presa centrală vorbeşte despre un denunţ la adresa primarului Craiovei. Olguţa Vasilescu a venit la DNA, sediul central, împreună cu avocatul Radu Marinescu.

 

 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
0 Shares