19 aprilie 2024
0 0
Read Time:2 Minute, 24 Second

Discuţia despre alegerile locale în două tururi la alegerile locale a încins scena politică. Tentativa PNL de a forţa guvernul Cioloş să schimbe legea electorală are la bază un calcul politic clar. Pentru că nu are candidaţi suficienţi de puternici pentru a reuşi să câştige dintr-un singur tur cît mai multe primării,PNL apelează la un subterfugiu: duce alegerile în două tururi şi astfel aduce la masa negocierilor partidele mici. Schema este simplă: izolarea candidatului PSD în turul doi. Nici nu-i de mirare că partide gen PMP, PSRO sau ALDE susţin alegerile locale în două tururi. Cu alegeri locale în două tururi îşi tranzacţionează voturile contra funcţii în administraţia locală.

Argumentele principale ale liberlilor, adică reprezentativitatea şi legimitatea primarului ales în două tururi , nu stau în picioare. Spre exemplificare vom lua ultimele alegeri în două turur cele din 2008. Prezenţa la vot în turul doi a fost mai mică decît în turul I. Astfel în turul I a fost  49,38%  iar în turul doi 48, 34 la sută. Este o inepţie să susţii că un candidat ajunge primar cu 10 la sută. În practica electorală nu există aşa ceva. În mediul rural prezenţa este mai mare decît în urban: 60-40

Antonie-Solomon

La alegerile pentru Primărie contează omul, candidatul cu care partidul se prezintă în alegeri. Spre exemplificare, luăm alegerile de la Primăria Craiovei din 2008. Au candidat Antonie Solomon-PDL, Gheorghe Nedelescu-PSD, Ion Groza-PNL. Solomon a reuşit să câştige alegerile dintr-un singur  tur obţinând 55 la sută din voturile celor prezenţi. Nedelescu a fost votat de 31 la sută dintre craiovenii veniţi la vot iar Ion Groza a luat doar 6,67 la sută. În voturi situaţia a stat în felul următor: Solomon-50.471 de voturi, Nedelescu-28.000 de voturi iar Groza-6113 voturi. A fost Antonie Solomon un primar nereprezentativ? Nici vorbă. Şi asta că atunci când analizezi reprezenativitate iei în calcul numărul de alegători care se prezintă la vot, nu numărul alegătorilor cu drept de vot. De obicei, la alegerile locale numărului alegătorilor pendulează în jurul cifrei de 50 la sută.

olguta vot

Să analizăm şi alegerile locale din 2012 de la Primăria Craiovei. Lia Olguţa Vasilescu a obţinut 57383 de voturi, Antonie Solomon -51448 de voturi, Mărinică Dincă -9781 de voturi. Poţi susţii că Lia Olguţa Vasilescu nu e un primar legitim ales deşi a obţinut 45,6 la sută din voturile craiovenilor prezenţi la urne. Ce se întâmpla dacă aveam alegeri în două tururi? Olguţa Vasilescu şi Antonie Solomon căutau să-şi atragă de partea lor pe Mărinică Dincă şi voturile acestuia. Unde este corectitudinea şi legitimitatea votului în două tururi?

Concluzia: nu contrează în câte tururi se desfăşoară alegerile. Acolo unde primarul în funcţie şi-a făcut treaba va fi reales fără probleme, de obicei cu majoritate simplă. Acolo unde primarul nu şi-a făcut treaba va fi sancţionat de electorat. 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
0 Shares