
Un fizician pregătit la presigiosul MIT care studiaza pandemiile, după cum se prezintă, publică pe siteul https://www.endcoronavirus.org/ diverse informații și statistici cu evoluția COVID în lume. Interesant este că fizicianul a realizat mai multe grafice și a împărțit țările în trei categorii: cele care au câștigat lupta cu COVID, cele care sunt aproape să o câștige și cele care trebuie în continuare să ia măsuri. Printre țările câștigătoare se află Grecia, Estonia, Croatia. În categoria a doua sunt incluse – Danemarca, Cehia, Belgia, Olanda, Italia, Portugalia, Spania iar în ultima categorie, printre care și România – Suedia, Ungaria, Marea Britanie, Polonia. SUA.

Graficul pentru România, realizat pe baza datelor avute la dipsoziție de cerecetător, arată că vîrful pandemiei a trecut, actualmente aflându-ne în faza de platou, sau mai simplu stagnare, urmând ca usor-ușor cazurile să scadă.
Iată și câteva dintre măsurile propuse de cerecetător:
„VERIFICĂRI ÎN MASĂ, URMĂRIRE DE CONTACT, IZOLARE”
Controalele în masă pentru COVID-19 combinate cu urmărirea și izolarea contactelor persoanelor infectate este intervenția care provoacă cel mai puțin impact negativ asupra economiei, salvând în același timp multe vieți. Singapore și Coreea de Sud au arătat că această abordare poate învinge COVID-19. Guvernele trebuie să utilizeze următoarele strategii pentru a opri COVID-19:
- Urmărirea contactelor. Izolează, monitorizează și testează pe oricine a fost în contact cu orice persoană infectată cunoscută.
- Controlul simptomelor generice. Testarea oricui din zona geografică a persoanelor infectate cu COVID-19 prezintă simptome, cum ar fi febra.
- Eșantionare direcționată. Efectuați teste aleatorii pe indivizi din populații cu risc ridicat, cum ar fi închisori, case de bătrâni, cămine.
Țările, în special cele din Asia, care au experiența necesară, trebuie să ajute restul lumii să se ridice la viteză cu aceste măsuri. Echipele de urmărire a contactelor trebuie educate, iar țările trebuie să crească rapid capacitatea de testare. Țările trebuie să utilizeze capacitatea de testare în instituții academice (universități, centre de cercetare) și în companii.
Sunt un fizician pregătit la MIT și un om de știință al complexității care studiază pandemica. Am avertizat despre pandemii globale datorate călătoriilor crescute în ultimii 15 ani. Am recomandat monitorizarea simptomelor bazate pe comunitate pentru a opri Ebola în Africa de Vest în 2014 și a funcționat. Oferim informații riguroase despre modul de eradicare a COVID-19, astfel încât să puteți acționa în siguranță.
PROF. YANEER BAR-YAM
Founding President
New England Complex Systems Institute (NECSI)