158 de ani de la Unirea Principatelro Române. La 24 ianuarie 1859, mii de craioveni ieșeau în stradă pentru a se bucura de alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al Moldovei și al Ţării Româneşti
Mihail Genoiu, primarul interimar al Craiovei: „Momentul istoric pe care îl sărbătorim astăzi are o semnificație specială pentru Craiova. Dintre toți românii care au crezut, în urmă cu 158 de ani, în puterea lor de a-și decide singuri soarta, doar locuitorii Craiovei au rămas în posteritate. Ei sunt cei cărora marele pictor Theodor Aman le imortaliza, în 1857, voința și entuziasmul de a fi uniți, în celebrul său tablou Hora Unirii la Craiova, când, la București, se vota în unanimitate unirea Țării Românești cu Moldova. Câteva luni mai târziu, tot aici, în Cetatea Băniei, într-o zi de 24 ianuarie a anului 1859, mii de craioveni au ieșit din nou în stradă, pentru a se bucura de alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al Moldovei și al Ţării Româneşti. Astăzi, la 158 de ani de la marele act istoric, spiritul Unirii este încă viu. Acum, ca și atunci, craiovenii sunt mândri de apartenența națională, știu să-și exprime crezul și dovedesc în fiecare zi că sunt conectați la noile provocări și tendințe ale Uniunii Europene, din care cu toții facem parte. Iar una dintre marile provocări pentru o națiune este să demonstreze că își construiește prezentul și viitorul, inspirându-se din faptele de glorie ale trecutului său. Aceasta trebuie să fie și menirea festivității noastre din această zi de 24 ianuarie: să nu uităm că forța noastră, a tuturor, depinde în totalitate de unirea speranțelor și energiilor fiecăruia dintre noi. La mulți ani, craioveni! La mulți ani, români!”
Ion Prioteasa, președintele CJ Dolj: „Ziua Unirii Principatelor Române ne oferă prilejul de a evoca una dintre cele mai strălucite pagini ale trecutului nostru, un moment de referință în parcursul creării statului național, unitar și suveran, dar și de afirmare a marilor valori la care ne raportăm și astăzi. Prefigurată prin acțiunile patriotice ale revoluționarilor pașoptiști, mișcarea unionistă din ianuarie 1859 s-a bucurat de sprijinul popular, dubla alegere a domnitorului Alexandru Ioan Cuza, în Moldova și în Țara Românească, împlinind voința de secole a înaintașilor noștri: unirea. Începea atunci un drum deloc ușor, de-a lungul căruia a fost înfăptuită unificarea politică și instituțională a celor două principate, așezând pentru prima dată țara noastră în istorie sub numele de «România»; un drum care ne-a condus la împlinirea dezideratului Marii Uniri, în 1918. 24 ianuarie 1859 a fost și punctul de început al unui proces de modernizare statală și aliniere la valorile europene, piloni ai unui prezent onorant, în care România este o voce respectată în spațiul comunitar, sărbătorind un deceniu de apartenență la Uniunea Europeană și de participare la adoptarea deciziilor majore care definesc viitorul. În calitate de președinte al Consiliului Județean, doresc să adresez tuturor craiovenilor și doljenilor, cu prilejul Zilei Unirii Principatelor Române, cele mai alese gânduri ale noastre, alături de calde urări de sănătate, putere de muncă și mult succes în noul an.“
Sorin Raducan, prefectul judetului Dolj: „Sunt deosebit de onorat să fiu alături de dumneavoastră, în calitate de reprezentant al Guvernului în teritoriu, într-una din cele mai importante zile a veacului nostru, aşa cum a numit-o marele om de cultură Mihail Kogălniceanu – Unirea Principatelor Române. Este primul an în care ziua de 24 ianuarie, declarată sărbătoare naţională prin legea nr. 171 din 16 decembrie 2014, este zi nelucrătoare, un bun prilej pentru noi de a cinsti acest moment aşa cum se cuvine. Astăzi trebuie să ne aducem aminte că în urmă cu 158 de ani, la 24 ianuarie, s-a realizat primul pas important pe calea înfăptuirii statului naţional unitar român. Aceasta a fost ziua care a demonstrat că naţiunea română poate să stea la masă cu toate naţiunile europene, a fost ziua în care a demonstrat tăria de caracter, curajul şi eroismul poporului român. Primii paşi către Unire s-au făcut odată cu evenimentele revoluţiei de la 1848 care, deşi a fost înăbuşită, a demonstrat în mod categoric dorinţa arzătoare a românilor de a se uni. Iar la 24 ianuarie 1859 aceştia au reuşit să-şi impună magistral voinţa în faţa puterilor vremii, punând Europa în faţa faptului împlinit, la scurt timp după ce Alexandru Ioan Cuza a fost ales domn al Moldovei şi al Ţării Româneşti. Pentru tot ceea ce s-a întâmplat atunci, trebuie să fim recunoscători înaintaşilor noştri care şi-au dat viaţa pe câmpul de luptă pentru ca noi să trăim astăzi într-o ţară independentă şi suverană, să ne bucurăm de libertate şi de valorile naţionale. În numele meu şi al Instituţiei Prefectului Judeţului Dolj vă doresc din toată inima să vă bucuraţi de această sărbătoare alături de cei dragi. Astăzi, mai mult decât oricând, trebuie să reînvăţăm să ne iubim ţara, să o apărăm şi să o respectăm. La mulţi ani tuturor românilor! La mulţi ani, România!”
La manifestările din Craiova, dedicate Unirii Principatelor Române, au fost prezenți și au depus coroane de flori reprezentanții Guvernului – Ministrul Muncii și Justiției Sociale, Lia Olguța Vasilescu, Secretarul de Stat la Ministerul Transporturilor, Ovidiu Flori; prefectul de Dolj – Sorin Răducan; președintele Consiliului Județean Dolj – Ion Prioteasa; senatorii Claudiu Manda, Radu Preda (PSD Dolj); deputații Ion Călin, Alina Tănăsescu, Eliza Peța, Florinel Stancu (PSD Dolj), Nicolae Giugea (PNL Dolj); reprezentanții Garnizoanei Craiova, consilieri locali și județeni, reprezentanți ai partidelor și ai asociațiilor de veterani.