16 aprilie 2024
0 0
Read Time:1 Minute, 47 Second

 

Deputat Ion Cupă, Vicepreședinte național ALDE:Acordul pe care îl propunem este un apel la asumarea de către clasa politică din România a unor principii fundamentale prin care să  evităm pe viitor repetarea abuzurilor și practica protocoalelor nelegale  iar românii să aibă asigurate drepturile și libertățile fundamentale 

ALDE propune partidelor parlamentare semnarea unui ACORD PENTRU JUSTIȚIE prin care să fie asumate următoarele prevederi:

  1. Desecretizarea, denunțarea și abrogarea tuturor protocoalelor încheiate între SRI și instituțiile din sfera justiției (Înalta Curte, Curți de Apel, Parchet General, DNA,CSM etc.) potrivit recomandării recentului raport al Comisiei de la Veneția.
  2. Retragerea neîntârziată din funcțiile ocupate în prezent în sistemul judiciar a tuturor celor care din 2009 și pânăîn 2016 au elaborat și semnat protocoalele de colaborare secretă între SRI și instituțiile din sfera justiției.
  3. Înființarea unei ʺComisii independente pentru adevăr și reconciliereʺ, care să includă specialiști de reputație internațională și care să investigheze, în afara oricăror interese partizane, cauzele care au dus la încheierea protocoalelor de colaborare între SRI și instituțiile din sfera justiției
  4. Ministrul justiției să fie o persoană independentă politic (și de solidă reputație profesională) cel puțin până la restaurarea deplină a independenței justiției și eliberarea deplină a acesteia de sub controlul serviciilor speciale și a factorilor politici care controlează serviciile
  5. Permanentizarea unei colaborări corecte, oneste și întemeiate pe analiza unor fapte și texte verificate cu instituțiile europene interesate,între toate forțele politice și reprezentanții instituțiilor din sfera justiției.
  6. Procesul de elaborare a normelor privitoare la organizarea justiției și la legislația penală să incorporeze pe viitor recomandarile Comisiei de la Veneția ori de câte ori acestea vor fi formulate în termeni academici riguroși, în urma examinării,comparării și evaluării unei pluralități de surse românești și care nu vor avea un caracter vădit politic.

Considerăm  că asumarea acestor principii în locul unor conflicte politice interminabile este necesară pentru mersul înainte al societății românești. Principiile pe care ALDE le propune urmăresc să restabilim un echilibru absolut necesar, prin care românii, indiferent de opțiunea lor politică, să recâștige încrederea în Justiție și convingerea că aceasta nu este folosită ca instrument de eliminare a adversarilor politici incomozi.

BIROUL DE PRESA ALDE DOLJ

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
0 Shares