26 septembrie 2023
0 0
Read Time:2 Minute, 26 Second

Parlamentul îşi doreşte creşterea exponenţială a numărului românilor, şi în special al copiilor, care citesc şi sunt preocupaţi de lectură, în acest sens fiind adoptat un proiect de lege prin care anul 2019 este instituit ca „Anul Cărţii” în România. Actul normativ îşi propune iniţierea unor activităţi stimulative, mai ales în rândul elevilor, în scopul îndreptării atenţiei acestora spre a citi şi a se documenta cu ajutorul cărţilor.

Legea votată de Camera Deputaţilor prevede, printre altele, organizarea unor evenimente, acţiuni şi activităţi culturale, în scopul dublării consumului de carte şi a creşterii popularităţii lecturii în rândul românilor.

Cel mai important punct al acestei legi este lansarea Programului naţional „România citeşte”, care va fi derulat în toate unităţile şcolare din ţară. Acesta presupune organizarea de întâlniri săptămânale ale elevilor cu voluntari (părinţi, personalităţi publice, jurnalişti, etc.), care să le citească fragmente din opere literare în scopul încurajării lecturii. Totodată, Programul naţional „România citeşte” va cuprinde întâlniri bianuale ale elevilor cu scriitori români contemporani, de anvergură naţională sau locală, care le vor citi copiilor fragmente din propriile creaţii literare, scopul fiind acela de a spori înclinaţiile  pentru citit.

Legea privind instituirea Anului Cărţii în România mai precizează că autorităţile centrale şi locale pot contribui cu sprijin logistic şi/sau financiar, iar Societatea Română de Televiziune şi Societatea Română de Radiodifuziune pot include în programele lor aspecte de la evenimentele dedicate sărbătoririi „Anului cărţii”.

Potrivit studiilor sociologice, în România a scăzut drastic în ultima perioadă numărul persoanelor pasionate de citit. Rezultatele cercetării au relevat un fapt extrem de îngrijorător, respectiv faptul că 22% dintre cei intervievaţi au declarat că nu citesc deloc cărţi, şi doar unul din cinci români a citit o carte cu mai mult de un an în urmă! Acelaşi studiu a mai dezvăluit o realitate mai puţin benefică pentru ţara noastră, şi anume faptul că adulţii cumpără din ce în ce mai puţine cărţi, iar cele achiziţionate pentru copii sunt aproape exclusiv necesare procesului de învăţământ.

După ce s-au confruntat cu aceeaşi situaţie privind diminuarea interesului copiilor şi tinerilor faţă de cărţi, mai multe ţări europene au declanşat cu ani buni în urmă campanii naţionale de promovare a lecturii şi literaturii. Astfel, aceste campanii promovate şi-au dovedit din plin utilitatea şi au avut succesul scontat, atât prin majorarea consistentă a dorinţei tinerilor şi elevilor pentru citit, cât şi prin creşterea generală a calităţii sistemului educaţional din aceste ţări.

Am votat cu multă bucurie şi entuziasm Legea privind instituirea anului 2019 ca Anul Cărţii în România, cu convingerea că va fi aplicată în toate unităţile de învăţământ din judeţul Dolj! Avem foarte mulţi scriitori valoroşi în judeţul nostru şi îmi doresc ca ei să împărtăşească elevilor experienţa şi zestrea culturală dobândită. Sunt sigură că şi copiii doljeni vor fi receptivi la acest program şi îşi vor îndrepta atenţia mult mai mult spre citit şi studiu, atât la nivel şcolar, cât şi extraşcolar.

Deputat PSD Dolj,

Alina-Elena TĂNĂSESCU

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
0 Shares