
Cum va evolua epidemia în România și când se va opri acest nou val epidemic? Sunt două dintre întrebările esențiale la care specialiștii încearcă să răspundă.
Guvernul prezintă un scenariu negru: 1600 de cazuri zilnice în august. Astfel, în nota de fundamentare a hotărârii de guvern prin care a fost prelungită starea de alertă în România încă o lună se preconizează că numărul infectărilor cu coronavirus ar putea ajunge la 1.200 – 1.600 de cazuri zilnice la jumătatea lunii august.

Cunoscutul epidemiolog Geza Molnar are altă variantă. „Am făcut trendul (…) la prima şi a doua ascensiune, diferenţa este de 1,8%. Adică asistăm la acelaşi fenomen, mi-am permis să afirm că şi acest val epidemiologic actual va ajunge la un vârf şi peste două săptămâni o să asistăm la o scădere. Dar, dacă introducem abuziv carantinări şi izolari, tot acolo vom ajunge şi cu carantină şi fără carantină. Şi cu izolare şi fără izolare obligatorie”, a spus Geza Molnar la Marius Tucă show, potrivit Mediafax.
Epidemiologul s-a încumetat să facă o prognoză pentru toamnă-iarnă.„Prognoza este aceea că undeva prin octombrie-noiembrie vom avea gripa sezonieră și la sfârșitul lunii decembrie, ianuarie-februarie vom avea, din nou, cazuri de Covid-19, dar nicidecum nu cu așa amploare, nu cu un număr atât de mare de cazuri, ci mai mult în focare teritoriale sau de colectivități izolate. După părerea mea, în iarna care urmează şi primele luni din 2021 nu vom depăşi 300 de cazuri pe zi, şi asta pe perioadă relativ scurtă. Singurul risc e cel de prelungire a sezonului gripal, dacă se vor intercala. Apropo de mortalitate specifică – e greu de apreciat, pentru că fiecare ţară raportează altfel. Dacă vom avea 3-4%, ar fi tot ca la o gripă sezonieră”, a mai spus Geza Molnar.
Infografice: graphs.ro