29 septembrie 2023
0 0
Read Time:6 Minute, 5 Second

Dosarul în care Cristina Calangiu este arestată preventiv are la bază un personaj cheie în jurul căruia procurorii DNA și-au construit  acuzațiile.  Referatul procurorilor DNA privind arestarea viceprimăriței se bazează în proporție covârșitoare pe denunțul celei care intermedia presupusele șpăgi. 

Potrivit procurorilor DNA, viceprimarul Cristina Calangiu a fost denunțată chiar de cea care intermedia șpăgile pentru angajarea în diverse unități spitalicești din Craiova. Este vorba de o anume Ioana Munteanu, zisă Luminița, care se află sub control judiciar pentru o perioadă de 60 de zile.

Din probele administrate a rezultat că, în intervalul 2012-2014, Calangiu Cristina Mariana, care ocupa funcţia de viceprimar al municipiului Craiova, calitate în care răspundea de spitalele care ţineau de primărie, respectiv Spitalul nr. 3, Filantropia şi Spitalul TBC, a avut o înţelegere infracţională cu inculpata Munteanu Ioana şi,  prin intermediul acesteia, a pretins şi primit sume de bani cuprinse între 7000 şi 8000 euro de la mai multe persoane, pentru a interveni în vederea angajării acestora ca asistenţi medicali.

Referatul de arestare

Fostul viceprimar nu recunoaște acuzațiile care i se aduc:  

Inculpata Calangiu Cristina Mariana nu recunoaşte săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă în formă continuată, reţinută în sarcina sa, însă, din probele administrate în cauză, respectiv, declaraţiile şi denunţurile inculpatei Munteanu Ioana, zisă „Luminiţa”, declaraţiile martorilor denunţători Tudorache Anica, Codiţoiu Ionela, Diaconu Elena, Oprea Ileana Adela, Pena Tiberiu Viorel, Didu Anda Lavinia, Dobre Violeta, Popa Elena Mariana, zisă „Măriuţa” şi Bîrzăneanu Marinela Violeta care se coroborează cu declaraţiile martorilor Tudor-Pripoiu Iuliana, Popa Luiza-Mirela, Coandă Mariana, Crăiniceanu Elena Victoriţa, Popa George Daniel, Stuparu Constantina, Lungan Iolanda, Tudoarche George Daniel, Oprea Vergică, persoane ce susţin şi confirmă denunţurile în cauză,  înscrisuri, procese-verbale întocmite în cauză, procese-verbale de redare a convorbirilor telefonice şi ambientale, procese-verbale de percheziţie şi planşe fotografice, procese-verbale de supraveghere operativă, a rezultat indubitabil că, în intervalul 2007-2014, inculpata Calangiu Cristina Mariana, a avut o înţelegere infracţională cu inculpata Munteanu Ioana, zisă „Luminiţa”, potrivit căreia, aceasta din urmă identifica şi racola persoane interesate să se angajeze în sistemul sanitar, de la care au pretins şi primit, în baza unei rezoluţii infracţionale unice, sume de bani cuprinse între 15.000 lei şi 8.000 euro.

Procurorii au atasat la referatul de arestare și discuții purtate în mediul ambiental între Cristina Calangiu și Munteanu Ioana. Procurorii susțin că „participaţia penală a inculpatei Calangiu Cristina Mariana în modalitatea descrisă mai sus, este confirmată şi de discuţiile purtate în mediul ambiental de aceasta cu inculpata Munteanu Ioana, zisă „Luminiţa”, în zilele de 27.03.2015 la ora 13:59:22 şi în 30.03.2015 la ora 14:30:00, ce au fost interceptate şi înregistrate în baza autorizării judecătorului de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Dolj, pe care le redăm integral, întrucât, deşi scurte, conţinutul acestora este relevant în cauză”.

Astfel: în data de 27-03-2015, la ora 13:59:22, are loc la cabinetul pe care inculpata Calangiu Cristina Mariana îl deţine în Craiova, pe str.Maria Tănase la Clinica Endolife, cu inculpata Munteanu Ioana, zisă „Luminiţa”:

MUNTEANU IOANA-Trăiască şefa! Ce mai îmi spuneţi şi mie?

CALANGIU CRISTINA MARIANA-Nu ştiu la ce te referi.

MUNTEANU IOANA-Şefa, aia o mă tot bate la cap s-o facă pe POS…

CALANGIU CRISTINA MARIANA-Ce să-ţi spun? Şi eu ce vrei să-ţi spun?

MUNTEANU IOANA-Păi…

CALANGIU CRISTINA MARIANA-Dacă nu s-a întâmplat! Spune tu ce să fac eu. Ţi-am spus ce mi-a spus femeia aia. Ce să fac eu?

MUNTEANU IOANA-Nu, e vorba de … cum dracu? TUDORACHE. De la Spitalul 3.

CALANGIU CRISTINA MARIANA-Bine. O să vorbesc şi despre aia.

MUNTEANU IOANA-Pff…şi ştiţi că …am luat de la alta şi i-am dat înapoi. Banii. Lu’ CODIŢOIU. Asta când o rezolvaţi?

CALANGIU CRISTINA MARIANA-Iarăşi nu ştiu.

MUNTEANU IOANA-Vă las numele?  DIACONU ELENA.

CALANGIU CRISTINA MARIANA-Da. Ce? Cine e asta?

MUNTEANU IOANA-Una care am luat de la … gata, gata.

CALANGIU CRISTINA MARIANA-Aşa. Cine e ea? Unde e ea acum? Ce este?

MUNTEANU IOANA-E asistentă. Nu lucrează.

CALANGIU CRISTINA MARIANA-Aha.

MUNTEANU IOANA-Da. Că, dacă nu, mai aveam 2 cu 8.000 de euro. CALANGIU CRISTINA MARIANA-…?

MUNTEANU IOANA-Da. Vă las hârtiuţa.

CALANGIU CRISTINA MARIANA-Nu.. .deci înţelesei. Da. Am înţeles, da.

MUNTEANU IOANA-Păi asta, care…asta de i-am dat banii lu’ CODIŢOIU înapoi. Da’ la Spitalul 1 când s-o da? Sau oriunde.

CALANGIU CRISTINA MARIANA-Deci, LUMINIŢA, acu chiar …

MUNTEANU IOANA-Gata! Gata! Am înţeles. O zi bună!

În data de 30-03-2015, la ora 14:30:00, la aceeaşi locaţie, inculpata Munteanu Ioana, zisă „Luminiţa” şi inculpata Calangiu Cristina Marian, poartă următoarea discuţie, după ce persoana pe care inculpata Munteanu Ioana, zisă „Luminiţa” o însoţise la un consult medical părăseşte cabinetul:

CALANGIU CRISTINA MARIANA-Nu mai îmi spune nimica. Eu pe-ălea ţi le rezolvasem.

MUNTEANU IOANA-Da, da’ ziceam…

CALANGIU CRISTINA MARIANA-Cu aia de la spital eu nu mă bag, eu, o să încerc să-ţi dau înapoi ăia patru mii şi cu asta, basta. Eu nu mă mai bag.

MUNTEANU IOANA-Păi îi iau de la ăia, ăia opt mii de euro şi.

CALANGIU CRISTINA MARIANA-Nu, nici să nu te gândeşti.

MUNTEANU IOANA– Da?

CALANGIU CRISTINA MARIANA– Nu te băga în căcat!

MUNTEANU IOANA– Am înţeles.

CALANGIU CRISTINA MARIANA– Nu te băga singură în căcat!

MUNTEANU IOANA– Da, da, da. Sănătate! Sunteţi o frumoasă!

Conţinutul acestor discuţii, nu a fost contestat de inculpata Calangiu Cristina Mariana, căreia i-au fost prezentate, în formă scrisă în procesele-verbale de certificare, aflate în vol.III al cauzei, filele 347-349 şi 378, iar ulterior s-a procedat la ascultarea acestora la data de 15.04.2015, conform procesului-verbal întocmit în acest sens, aflat în vol.IV, fila 478.

Referatul de arestare

Interesant este că procurorii DNA au dispus extinderea urmării penale pentru  Munteanu  Ioana pe 26 martie iar pe 27 martie  s-a pus în mișcare acțiunea penală față de inculpată.  Pe 27 martie procurorii DNA înregistrează ambiental o discuție între Cristina Calangiu și Munteanu Ioana. Figura se repetă și trei zile mai târziu .

Prin ordonanţa nr. 359/P/2014 din 26.03.2015, s-a dispus extinderea urmăririi penale în cauză cu privire la săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă, prev. de art. 291 al. 1 C.p. rap. la art. 6 din Legea nr. 78/2000, cu aplic. art. 35 al. 1 C.p. şi  efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de suspecta : MUNTEANU IOANA, zisă „Luminiţa” sub aspectul săvârşirii infracţiunii de trafic de influenţă, prev. de art. 291 al. 1 C.p. rap. la art. 6 din Legea nr. 78/2000, cu aplic. art. 35 al. 1 C.p.

Prin ordonanţa nr. 359/P/2014 din 27.03.2015 s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de Munteanu Ioana, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de trafic de influenţă, prev. de art. 291 al. 1 C.p. rap. la art. 6 din Legea nr. 78/2000, cu aplic. art. 35 al. 1 C.p., iar prin ordonanţa cu acelaşi număr din 27.03.2015, s-a dispus luarea măsurii controlului judiciar faţă de acesta, pe o perioadă de 60 de zile.

 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
0 Shares