
După luni de aşteptari, nu puţini fiind aceea care au crezut că nu ne va mai face, sâmbătă pe gazonul de pe bătrânul Ion Oblemenco a fost semnat contractul pentru construcţia noii arene a Băniei. Un stadion de 50 de milioane de euro pe care Craiova fotbalistică îl merită cu prisosinţă.
„Numai cine nu știe ce a însemnat Craiova în fotbalul românesc poate spune că nu merităm un stadion la Craiova sau că nu este nevoie de el. De la termenul de realizare al constructorilor mai scădem trei luni, pentru că asta va însemna efortul pe care o să-l fac de a mă deplasa zilnic la stadion ca să văd în ce condiții se construiește și cât de repede. Deci, azi e o zi foarte mare în istoria Craiovei. După 60 de ani se demolează „Ion Oblemenco” și începe construirea unui stadion nou”, a spus Olguța Vasilescu.
„La un miting electoral din 2012 în cartierul Craiovița Nouă (n.r. — miting PSD organizat în Craiova în campania pentru alegerile locale), unde erau zeci de mii de oameni, doar când am spus că o vom sprijini pe Olguța să refacă stadionul și echipa, a fost într-adevăr un entuziasm general și m-am gândit că nu putem ajunge în 2016 fără să se întâmple lucrul acesta. Sunt convins că la anul pe vremea asta vom vedea o lucrarea avansată și dacă e cineva care merită cu adevărat să aibă un stadion cu siguranță e Craiova. Spun asta cu tot respectul pentru cei care au trăit multe generații cu gândul la ce a însemnat și înseamnă Craiova pentru fotbal și pentru sport. Mă bucur că aici este și sala de sport (n.r. — Sala Polivalentă din Craiova), o sală foarte frumoasă și sunt convins că prin complexul sportiv tot sportul din Craiova și din Oltenia vor avea de câștiga”, a spus premierul Victor Ponta.
„Despre acest stadion s-a vorbit foarte mult. Când premierul a vorbit cu Olguţa despre acest stadion, sunt absolut confins că foarte puţini credeau că se va întâmpla. Stadionul s-a născut gre, tot felul de piedici, dar, până la urmă Craiova are ce merită”, a spus Liviu Dragnea.
Investiția se ridică la circa 50 milioane de euro și este finanțată de Guvernul României prin Compania Națională de Investiții. Complexul sportiv, derulat de MDRAP prin Compania Națională de Investiții, va avea în componență un stadion conceput pentru a putea găzdui competiții europene și internaționale de fotbal, dar care va putea fi folosit și pentru alte tipuri de sporturi: rugby, oină, hochei pe iarbă, minihochei sau fotbal american. Aici se vor putea organiza și concerte, târguri, expoziții, evenimente culturale sau sociale.
Stadionul, cu un regim de înălțime P+4E, va avea 30.854 locuri pentru spectatori (inclusiv 624 locuri pentru presă, 222 locuri pentru persoane cu dizabilități și 2.186 locuri VIP), o suprafață a terenului de 76.971 mp, suprafața construită la sol de 21.720,7 mp și suprafață construită desfășurată de 41.608,2 mp. Ca amenajări exterioare, proiectul prevede platforme de acces pietonal și zone verzi, căi de acces auto distincte pentru diferitele categorii de utilizatori, 1.200 de locuri de parcare în interiorul complexului, și minim 2.000 de locuri pe o rază de maxim 2 km.