0 0
Read Time:2 Minute, 47 Second

Câştigarea alegerilor prezidenţiale de către Klaus Iohannis este o surpriză pentru toată lumea, de la politicieni până la sociologi. Nimeni nu se aşteapta să câştige Iohannis, nici cei mai optimişti dintre susţinători săi. Mai toţi credeau că va câştiga Ponta cu două-trei procente peste Iohannis.

Ce s-a întâmplat duminică la vot e greu de explicat, însă  demontează scenariile abracadabrante făcute înainte de turul doi de tot felul de analişti-deontologi.

Deşi mulţi dintre simpatizanţii lui Ponta s-au grăbit să dea vină pe diaspora, lucrurile nu stau chiar aşa. Victor Ponta a pierdut alegerile în România, nu în diaspora. Iohannis a fost votat de  6 milioane de români din România. Sigur că situaţia românilor din  diaspora care au stat la coadă ore în şir să voteze a fost declanşatorul furiei celor din ţară care au votat masiv cu Iohannis pentru a-i da o lecţie lui Victor Ponta şi PSD-ului.

Vasile Dâncu explică această situaţie pentru gandul.info: ”Vreo 50 şi ceva la sută din electorat s-a hotărât între cele două tururi şi în ziua votului, asta înseamnă o revoltă la urne, un sentiment de frustrare al românilor pentru că nu puteau să-şi exercite un drept. Între turul I şi turul II, Iohannis a adunat peste 3 milioane de voturi. În ultimii 25 de ani nu s-a întâmplat ca un candidat să îşi dubleze numărul de voturi între cele două tururi”.

Aşadar, românii n-au au venit la vot pentru că erau supăraţi pe clasa politică, că erau deranjaţi de derapajele PSD pur şi simplu s-au înfuriat când au văzut la TV cum mii de români stau la coadă în faţa ambasadelor şi nu pot să voteze.

„Momentul în care Iohannis l-a ajuns din urmă pe Ponta a fost între 18 şi 19. Aveam rezerva votului din afara României şi ştiam că vor mări distanţa. Votul a fost strâns în ţară, dar numai după ora 19 s-a produs trecerea candidatului Iohannis în faţă pe voturile din România”, spune Vasile Dâncu pentru gandul.info

Ca să ne lămurim cum a câştigat Iohannis alegerile, trebuie mai întâi să aflăm ce i-a determinat pe cei care nu fuseseră la vot în turul întâi să vină la urne în turul doi. Aici este cheia alegerilor prezidenţiale 2014.

Ne ducem la cifre şi la un grafic explicitat de Mirel Palada:

palada

„Dacă vă uitați la grafic, deasupra tuturor tronează ca o sabie a lui Damoclis un puhoi de aprox. 2,2 milioane de votanți care, nefiind la turul 1, spuneau totuși că vor veni la vot, deși nu știu încă cu cine vor vota – adevărații nehotărâți de turul 2. La vremea respectivă, îi consideram puțin probabil să se concretizeze în votanți. Ne-am înșelat. Din acel maldăr verde 500 mii + 100 mii = 600 mii s-au transformat în votanți. Diferențial? 400 mii voturi în favoarea lui Iohannis. Adică 4 puncte procentuale”.

Altfel spus „furia” a venit chiar în ziua votului. Spectacolul şi circul din faţa amsadelor şi consulatelor i-a determinat să vină la vot şi să să voteze împotriva lui Ponta.

Cum s-a întâmplat asta? Cumva printr-o operaţiune bine pusă la punct?  Vorba lui Felix Rache „Ne vedem si pe facebook”.

P.S. Oare  „România lucrului bine făcut” va fi pusă în practică de Victor Ponta? Om vedea.

M. PIRLEA

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
0 Shares