21 mai 2024
0 0
Read Time:4 Minute, 5 Second

Nicolae Bălașa:  Mi s-a cerut 2000 de euro să fiu acceptat în USR. Gabriel Coșoveanu: Dezminţim cu fermitate

Scriitorul Nicolae Bălașa a pornit un adevărat război cu filiala craioveană a Uniunii Scriitorilor din România. Bălașa susține  că economistul USR Craiova ar fi lăsat de înțeles că dacă va cumpără o carte cu 2000 de euro va fi acceptat în asociație. Bălașa a refuzat tîrgul și, mai mult, a trecut la dezvăluri despre modul cum administrează Gabriel Coșoveanu, USR Craiova.

coso

Președintele USR Craiova susține că afirmațiile lui Nicolae Bălașa sunt calomnisoase și că îşi rezervă dreptul de a-l acţiona în instanţă pentru prejudicii de imagine şi defăimare. „Filiala Craiova a Uniunii Scriitorilor din România a luat act, cu indignare, de afirmaţiile calomnioase făcute, la adresa unor membri ai U.S.R., de Nicolae Bălaşa, şi preluate de Ion Spânu în publicaţia on-line Cotidianul. Dezminţim cu fermitate faptele evocate de Nicolae Bălaşa, referitoare la solicitările băneşti sau de altă natură din partea U.S.R. la adresa unor candidaţi la primirea în această asociaţie de creatori. Aspectele invocate există numai în imaginaţia calomniatorului, care nu poate proba, evident, nici una din gravele şi total imprudentele acuzaţii, drept pentru care U.S.R. îşi rezervă dreptul de a-l acţiona în instanţă pentru prejudicii de imagine şi defăimare”, precizează Gabriel COŞOVEANU într-un comunicat publicat pe siteul USR.

balasa

Replica lui Nicolae Bălașa a venit printr-o scrisoare deschisă publicată pe contul de facebook:

„În legătură cu acel comunicat postat pe pagina oficiala a USR (27.01.2015), comunicat semnat de Gabriel Cosoveanu, în care mă ameninţă cu acţionarea în instanţă, trebuie să stiţi dumneavoastră, cititorii, şi să ştie şi dumnealui (dacă l-a lăsat memoria!) că întâlnirea cu dumnealui (despre care pomeneşte Cotidianul şi despre care vorbesc eu în actele trimise instituţiilor din Romania), mi-a fost mediată de către fostul său, profesor (George Sorescu – un om de mare calitate morală şi intelectuală din cadrul Universităţii din Craiova). Seara, a avut loc o convorbire telefonică între cei doi, George Sorescu- Gabriel Coşoveanu, iar în dimineaţa următoare, împreună cu profesorul Sorescu m-am prezentat la uşa blocului în care locuia (Cosoveanu), cu un oarecare cadou. În sacoşele respective erau, printre altele, şi cărţile mele şi ale soţiei, cărţi pe care ar fi trebuit măcar să le răsfoiască, pentru a vota în cunoştintă de cauză în Comisia de Validare a USR. Trebuie să vă spun tuturor că profesorul George Sorescu încă trăieşte. A murit, în urmă cu o lună, fratele acestuia, socrul meu, Nicolae Sorescu.  Conform celor legale (la un notar, la Poliţie etc), am să rog organele competente să îi ia o declaraţie, în care să povestească doar ce a făcut şi ce a văzut în legatură cu aceasta întâlnire în trei: George Sorescu-Nicolae Balaşa-Gabriel Coşoveanu. Nimic mai mult! Poate, Doamne fereşte, moare omul şi, uite aşa, conducerea USR Craiova mai trage o beţie pe cinste, cu motive, în astfel de condiţii, bine intemeiate.

Lăsând gluma la o parte, trebuie să vă spun, domnule Coşoveanu, (dumneavoastră şi ceilalţi) că vă bateţi joc de mine şi de soţia mea de ani de zile. Din acest motiv, am apelat la instituţiile statului român, instituţii care se ocupă de cultură, şi nu am dat fuga la Politie şi nici la Justiţie. Uite, abia acum imi dau seama că era mult mai corect să fi organizat un flagrant în momentul când domnul Bazăverde mi-a sugerat să cumpăr o carte cu 2000 de euro, cartea domnului Chifu, abia ieşită de sub tipar! Mi-a sugerat chiar la dumnealui acasă, în camera dinspre răsărit, în care se intra din holul acela mic, cu incă o intrare, într-o altă cameră, pe dreapta. (Sunt convins că ştiţi locaţia!). Tot atunci ar fi trebuit să mă adresez organelor de cercetare pentru a lămuri în ce condiţii Centrul Cultural din Drobeta Turnu Severin a achiziţionat cele 300-400 de cărţi. Din informaţiile noastre (nu este exclus să greşim, dar cine trebuie să verifice o va face), achiziţia a fost doar pe hârtie, pentru încasarea bănuţilor, un fel de bonus la acea lansare cu fast, organizată pe măsura geniului oltean.

PS. Pana una, alta, USR-ul, în ansamblul său va trebui să dea socoteală de banii chetuiţi, (inclusiv pe salarii de aiurea), bani ce au venit din bani publici (în special, că doar Ministerul Culturii e sponsorul principal! In rest de acolo nu se aude nu se vede! Nimeni nu verifica daca banii dati se duc pe apa sambetei) şi chiar şi pentru ceilalţi, adică din veniturile proprii ale USR (nu este exclus să fie plin de catran, că doar iadul e la tot pasul). Aş mai avea de adăugat o chestiune demnă de luat în seamă de mulţi: nu mai confundaţi Universitatea Craiova cu o cârciumă ordinară şi nici cu un bordel, că o să fim mai mult decat râs de râsul lumii!”.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
0 Shares