19 mai 2024
0 0
Read Time:4 Minute, 42 Second

Peste 27 de milioane de euro – extinderea infrastructurii pentru gestionarea situațiilor de urgență și modernizarea dotărilor

Pentru PSD Dolj, siguranța oamenilor din fiecare localitate a județului a reprezentat în permanență o preocupare. Consiliului Județean Dolj a alocat sume importante pentru dezvoltarea unor parteneriate durabile, dar și achiziționarea de echipamente și dotări moderne pentru situații de urgență. Și pentru perioada următoare s-au conturat deja proiecte importante pentru județ: o nouă unitate de pompieri la Aeroport, dotări speciale pentru incendii.  

Consiliul Județean Dolj a dezvoltat un parteneriat durabil cu Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Oltenia“, acordând întregul sprijin pentru ca misiunile pe care le derulează pompierii doljeni să fie mai rapide, mai sigure, mai eficiente. Mai mult decât atât, s-au inițiat colaborări cu autorități din regiunea Oltenia, dar și din afara granițelor, pentru a  accesa împreună fonduri europene și a rezolva o serie de priorități ale sistemului de intervenție în situații de urgență.

”Am finalizat proiecte cu o valoare cumulată de peste 20 de milioane de euro, care au însemnat extinderea infrastructurii pentru gestionarea situațiilor de urgență și modernizarea dotărilor, și continuăm cu noi demersuri, cu finanțare europeană, menite să creeze un climat mai sigur pentru comunitățile din Dolj. Consiliul Județean Dolj, în calitate de lider de proiect, alături de celelalte patru consilii județene din Oltenia, a achiziționat, cu finanțare obținută prin 3 proiecte depuse în cadrul Programului Operațional Regional, 64 de echipamente specifice pentru situații de urgență, în valoare totală de aproape 17 milioane de euro, în vederea dotării celor cinci inspectorate din regiune. S-au achiziționat astfel 21 de autospeciale pentru lucrul cu apă și spumă; 22 de autospeciale complexe de intervenție, descarcerare și acordarea asistenței medicale de urgență (FRAP); cinci autospeciale de intervenție și salvare de la înălțime; autospeciale de cercetare NBCR (nuclear, biologic, chimic, radiologic); autospeciale pentru descarcerări grele; cinci autovehicule cu șenile/roți tip UTV, autofreze pentru zăpadă; dar și un centru mobil de comandă și control, pentru Baza Operațională Regională Oltenia”, a declarat Cosmin Vasile, vicepreședinte al CJ Dolj, candidatul PSD pentru funcția de președinte al CJ Dolj. 

Dintre noile dotări, Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Oltenia“ al județului Dolj i-au revenit 15 echipamente, cu o valoare de peste 4 milioane de euro.

Consiliului Județean, în calitate de partener lider, s-a asociat cu ISU Dolj și cu autorități din Bulgaria, pentru a obține fonduri europene cu ajutorul cărora, la Craiova, a fost construit și dotat complet un centru destinat coordonării intervențiilor în situații de urgență în întreaga regiune transfrontalieră, valoarea totală a proiectului s-a ridicat la aproape 5 milioane de euro. 

La sediul ISU Dolj din Craiova, din strada C. D. Fortunescu, a fost construită o clădire cu trei niveluri, destinată activității centrului de coordonare. Clădirea a fost dotată cu mobilier, echipamente, au fost achiziționate programele necesare pentru buna funcționare a sistemului informatic de gestionare a situațiilor de urgență. Pentru partenerii români, cât și bulgari,  au fost achiziționate echipamente pentru intervenții în situații de urgență (pompe motorizate pentru apă și ambarcațiuni cu motor pentru căutare și salvare).

Un proiect extrem de ambițios a fost construirea unui punct de operare aeromedicală SMURD la Aeroportul Internațional Craiova, o investiție de 230.000 de euro. 

”Este vorba de o clădire prevăzută cu hangar pentru elicopterul SMURD alocat de Guvernul PSD, platformă pentru aterizare cu suprafața de aproape 800 de metri pătrați, birouri și încăperi speciale în care echipajul de piloți și cadrele medicale să se poată odihni și să își poată pregăti misiunile. De asemenea, am asigurat prin acest proiect toate dotările și sistemele de comunicații necesare. Punctul de operare aeromedicală SMURD deservește județele Dolj, Olt, Gorj, Mehedinți, Vâlcea și Hunedoara”, a completat Cosmin Vasile. 

Din bugetul propriu al Consiliului Județean Dolj s-au alocat peste 600.000 de euro pentru reabilitarea și extinderea clădirii în care funcționează Centrul Zonal de Pregătire în Domeniul Protecției Civile Craiova, situat pe strada Jiețului. 

Centrul Zonal de Pregătire în Domeniul Protecției Civile Craiova asigură instruirea de specialitate a personalului cu atribuții în domeniul protecției civile – inclusiv prefecți, subprefecți, președinți și vicepreședinți de consilii județene, primari – din 13 județe din sudul țării și din municipiul București. 

PSD Dolj a pregătit lista de investiții pentru mandatul viitor prin proiecte eligibile. În vecinătatea Aeroportului Internațional Craiova va fi construită o nouă unitate de pompieri (finanțare prin Programul Interreg V-A România – Bulgaria, Axa prioritară 3: O regiune sigură). Este vorba de un proiect cu finanțare europeană, în valoare totală de aproape 7 milioane de euro, implementat împreună cu ISU Dolj și parteneri din Bulgaria. 

”Vom achiziționa pentru noua unitate de pompieri echipamente de înaltă performanță, care permit intervenții sigure și eficiente inclusiv în cazul unor urgențe apărute la aeroport, autospeciale pentru stingerea incendiilor cu capacitatea de 6.000 și de 12.000 de litri, autospecială echipată cu dispozitiv de descarcerare și prim ajutor, ambulanțe, vehicul pentru descarcerare. Tot prin Programul Interreg V-A România vom achiziționa dotări necesare pentru intervențiile în cazul incendiilor forestiere, în zone greu accesibile. Pe lista achizițiilor prevăzute în acest proiect pentru partea română, se regăsesc: peste 50 de echipamente individuale complete pentru protecție împotriva focului; ATV-uri pentru stingerea incendiilor și platforme pentru transportarea acestora în zona de intervenție; proiector electric, pentru intervenții pe timp de noapte, și generatoare pentru alimentarea acestuia; șase sirene de alarmare a populației, care vor completa sistemul existent, urmând să fie instalate în localitățile Brabova, Bratovoești, Cetate, Fărcaș, Plenița și Sadova”, a completat Cosmin Vasile.

Comandat de Partidul Social Democrat – Organizația Județeană DOLJ, Executat de SC CityNet Advertising SRL – portal/ziar: www.punctochit.info, CUI Mandatar Financiar: 21200019

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
0 Shares