11 iulie 2024
0 0
Read Time:3 Minute, 20 Second

Președintele Consiliului Județean (CJ) Dolj, Ion Prioteasa, a convocat, alături de primarul municipiului Craiova, Mihail Genoiu, o ședință de lucru care va reuni joi, la Palatul Administrativ, toți factorii implicați în derularea proiectului privind construirea Spitalului Regional de Urgență.

„La discuțiile de astăzi urmează să participe reprezentanți ai tuturor instituțiilor și entităților care contribuie la realizarea acestui demers: Consiliul Județean Dolj, Primăria Municipiului Craiova, Prefectura Județului Dolj, Universitatea de Medicină și Farmacie, Direcția de Sănătate Publică, Spitalul Clinic Județean de Urgență, companiile care furnizează utilitățile și toți emitenții de avize. Fiecare dintre factorii angrenați va putea astfel să prezinte atât progresele înregistrate, cât și obstacolele și dificultățile întâmpinate, astfel încât să avem un plan actualizat și detaliat de acțiune, cu măsurile care se cer întreprinse în mod prioritar. Este important ca toate informațiile esențiale să fie identificate și, apoi, transmise cât mai rapid către entitățile implicate, informații cum sunt consumurile estimate, spre exemplu, pentru ca furnizorii de utilități să poată dimensiona și proiecta rețelele.    După cum se cunoaște, prima provocare apărută în proiectul Spitalului Regional de Urgență Craiova a fost reprezentată de identificarea amplasamentului adecvat. Au existat, pe rând, o serie de variante, de la cele 7 hectare de teren donate Consiliului Județean Dolj în comuna Pielești la cele 25 de hectare pe care le-am pus la dispoziție, în zona Aeroportului Internațional Craiova, apoi la suprafața de aproape 10 hectare situată pe centura de nord a municipiului și, în fine, la lotul de 18 hectare, aflat vizavi. S-a dovedit că și acesta ar fi fost insuficient, astfel că s-a procedat la suplimentarea lui cu 8,9 hectare și, în prezent, s-a depășit etapa elaborării documentației cadastrale în acest sens, urmând intabularea și, în cele din urmă, adoptarea hotărârii de Guvern pentru transferarea terenului către Ministerul Sănătății, cel care gestionează proiectul privind realizarea spitalului.   Dincolo de toate acestea, există și o solicitare a Universității de Medicină și Farmacie Craiova, conform căreia în vecinătatea unui spital regional trebuie create o serie de obiective absolut obligatorii, precum un campus universitar sau o bancă de țesuturi, inițiativă pe care noi o susținem. Astfel, s-a ajuns la concluzia că alte aproape 14 hectare trebuie alocate acestei componente a proiectului, demers care, de asemenea, a ajuns în faza finală a documentației cadastrale.  Noi rămânem implicați cu toate resursele noastre în această inițiativă și suntem pregătiți să depunem orice eforturi pentru a asigura, atât timp cât cadrul legal ne permite, inclusiv susținerea financiară în vederea realizării acestui obiectiv cu o importanță majoră pentru întreaga regiune. Vom transmite concluziile acestei întâlniri Ministerului Sănătății chiar mâine, când mă voi deplasa, alături de domnul primar Mihail Genoiu, la București, pentru a discuta cu doamna ministru Sorina Pintea pe tema spitalelor regionale de urgență“, a declarat președintele Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa.

Totodată, Ion Prioteasa, președintele CJ Dolj, a precizat că sunt întreprinse ultimele demersuri necesare pentru ca principala investiție realizată de Consiliul Județean la Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) Craiova – Clinica de Cardiologie Intervențională și Chirurgie Cardiovasculară – să fie dată în folosință.

„Dorim ca, în perioada următoare, să inaugurăm această clădire pentru construirea căreia CJ Dolj a alocat bani din bugetul propriu. Intenționăm, de altfel, să adoptăm o hotărâre a Consiliului Județean prin care clinica să fie trecută în administrarea SCJU Craiova și, în felul acesta, să poată deveni operațională.

Valoarea totală a investiției pentru crearea acestei clinici moderne, inclusiv asigurarea dotărilor, ajunge la 7,5 milioane de euro. Cred că va fi una dintre cele mai importante construcții din România ultimilor ani, cu atât mai mult cu cât, de la Timișoara la București și, dacă vreți, până la Sofia, nu mai există o astfel de structură care să fi fost realizată exclusiv de către o autoritate publică locală. Este un obiectiv pe care ni l-am dorit foarte mult și apreciez că rezultatul este unul de excepție, aspect care va fi evidențiat atunci când va fi salvată prima viață în această clinică“, a afirmat președintele Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
0 Shares