Victor Ponta întîmpinat la Craiova cu o scrisoare deschisă. Adrisantul: șeful PNL Dolj, eurodeputatul M. J. Marinescu

 Victor Ponta întîmpinat la Craiova cu o scrisoare deschisă. Adrisantul: șeful PNL Dolj, eurodeputatul M. J. Marinescu

Șeful PNL Dolj, europarlamentarul Marian Jean Marinescu, face apel, într-o scrisoare deschisă,  la deputatul de Gorj, Victor Ponta, premierul României, pentru ca acesta  să sprijine includerea în Masterplanul de Transport al României, ca prioritară, autostrada „Oltenia-Europa”. 

Scrisoare deschisă adresată domnului Prim-Ministru al României, Victor Ponta

Stimate Domnule Prim-Ministru,

 Bugetul Uniunii Europene pentru perioada 2014-2020 a fost elaborat având în vedere în principal nevoia de creştere economică şi crearea de locuri de muncă. Toate politicile europene au fost elaborate în această direcţie, inclusiv politica de coeziune şi politica de transport. În domeniul transportului rutier au fost create două reţele: centrală şi secundară. Politica de coeziune finanţează cu prioritate reţeaua centrală, astfel încât să determine dezvoltarea echilibrată a regiunilor cele mai îndepărtate de media europeană. Aceste principii se aplică şi României, iar banii alocaţi prin politica de coeziune trebuiesc cheltuiţi cu prioritate în această direcţie. Cum cele mai sărace regiuni ale ţării noastre sunt Nord-Est (nordul Moldovei) şi Sud-Vest (Oltenia), acestea au fost incluse în reţeaua centrală de trasee de autostrăzi ce fac legătura între aceste regiuni şi vestul Europei, tocmai pentru a determina dezvoltarea economică susţinută şi echilibrată a acestor zone.

Luând în considerare politicile europene care urmaresc dezvoltarea cu prioritate a zonelor mai sărace, este absolut raţional ca Masterplanul de Transport al României să includă alături de autostrada Piteşti-Sibiu (ca prima pe lista de priorităţi) şi proiecte pentru conectarea celor două regiuni ale ţării noastre cu Europa de Vest. Oltenia nu poate rămâne izolată, fără un proiect de autostradă până în 2030 şi condamnată astfel la subdezvoltare accentuată, pe nişte argumente care nu au nicio legătură cu criterii economice, logice sau sociale, ci au legătură cu criterii de altă natură. Este absolut ilogic, de exemplu, ca autostrada Bacău-Paşcani să primească un punctaj care să o situeze pe locul 1 sau 2 (depinde de scenariul utilizat) iar legătura Oltenia-Lugoj sa aibă un punctaj care o situează după locul 10 pe lista de drumuri expres, adică undeva pe la sfârşitul anilor 2020 ca execuţie.

 Din aceste motive, prezentate succint mai sus, consider că lista de priorităţi pentru transportul rutier, privind construcţia de autostrăzi pentru 2014-2020 finanţate din fonduri europene, trebuie să cuprindă pe primele locuri legăturile Piteşti-Sibiu, Craiova-Lugoj şi Iaşi-Tg. Mureş, pentru a garanta dezvoltarea echilibrată a tuturor zonelor României, în conformitate cu politicile europene elaborate în această direcţie.

Din păcate, din toate datele care sunt vehiculate în prezent cu privire la Masterplanul de Transport al României, deşi este prevăzută o autostradă care leagă Moldova de Europa, în nicio variantă nu este prevazută o autostradă care să lege Oltenia de Europa de Vest. Dacă Masterplanul se aprobă în oricare dintre aceste variante, ocolind zona de Sud-Vest a României, Oltenia va rămâne izolată pentru o perioadă foarte mare de timp, ceea ce va garanta un singur lucru: sărăcirea şi pe mai departe a acestei regiuni. După această perioadă de izolare, care se va întinde cel mai probabil pe zeci de ani, nu se mai poate recupera nimic din punct de vedere al dezvoltării economice. Atâta timp cât Oltenia nu va avea o autostradă care să facă legătura cu Europa, nu ne vom putea gândi sub nicio formă la dezvoltare economică consistentă şi susţinută pentru această zonă.

 Domnule Prim-Ministru, fac apel la dumneavoastră atât în calitate de şef al Guvernului, dar şi ca parlamentar ales într-unul dintre colegiile din judeţul Gorj, ale cărui probleme economice le cunoaşteţi, aşa cum desigur cunoaşteţi şi situaţia economică a judeţelor Dolj, Olt, Mehedinţi şi Vâlcea, care formează împreună regiunea de Sud-Vest a României, să sprijiniţi includerea în Masterplanul de Transport al României, ca prioritară, autostrada „Oltenia-Europa”.

Beneficiile economice ale construcţiei acestei autostrăzi, care ar lega regiunea de Sud a Uniunii Europene de regiunea de Vest, cu tranzitul prin România, sunt evidente şi ar implica, pe langă stimularea interesului investitorilor străini pentru această zonă, inclusiv o creştere a turismului, a locurilor de muncă şi o majorare substanţială a exporturilor, apropiind astfel această zonă de media europeană, aşa cum prevăd politicile elaborate în această direcţie de către Uniunea Europeană, care includ politicile de coeziune şi de transport. Date fiind aceste argumente, consider că a venit momentul să fie luată o masură simplă, coerentă şi concretă, aflată acum la îndemâna Guvernului României şi încurajată totodată de politicile comunitare, care să ducă la creşterea nivelului de trai al locuitorilor din toate judeţele Olteniei: începerea lucrărilor la autostrada Craiova-Lugoj.

 Cu stimă,

Marian Jean Marinescu

Deputat european

0 Shares