STIRI

ABA JIU a sărbătorit Ziua Dunării printr-o simulare de de prevenire a inundaţiilor în zona portului Bechet

Administraţia Bazinală de Apă Jiu a sărbătorit miercuri  Ziua Internaţională a Dunării printr-un exerciţiu simulare de prevenire a inundaţiilor în zona portului Bechet. Exerciţiul a constat în prezentarea materialelor pe care instituţia le-a achiziţionat printr-un proiect la nivel naţional Watman- Sistem Informaţional pentru Managementul Integrat al Apelor – Etapa I.

1

“În acest an am dorit să sărbătorim Ziua  bătrânului fluviu prin muncă. Având în vedere inundaţiile din ultimii ani şi activitatea de prevenire a acestora pe care angajaţii Apelor Române o desfăşoară în asemenea momente, am considerat că această zi este oportună pentru a face un asemenea exerciţiu. Am ales ca locaţie  de desfăşurare zona portului Bechet, întrucât aici se produc inundaţii atunci când cotele de apărare sunt depăşite, angajaţii ABA Jiu- SGA Dolj intervenind de fiecare dată prin ridicarea de diguri din saci umpluţi cu nisip. Prin proiectul Watman – ABA Jiu a achiziţionat o serie de materiale şi utilaje de prevenire şi intervenţie la inundaţii. Astfel, astăzi am folosit în exerciţiul nostru o parte dintre aceste materiale”, director ABA Jiu, Marin Talău.

2

Urmând scenariul de la inundaţiile din 2006, când digul de la Dunăre a fost rupt,  echipa de intervenţie rapidă a  A.B.A Jiu  împreună cu formaţiile de lucru ale S.G.A Dolj din zona Dunării (Dunăre- Nedeia şi Dunăre-Bistreţ) au sosit la faţa locului încă de la primele ore ale dimineţii cu materialele Watman. Imediat s-a trecut la apărarea gospodăriilor şi caselor din zona Bechet, alcătuindu-se un dig din saci cu nisip şi folie pe o lungime de 50 de metri. Totodată, au fost întinse, de-a lungul drumului, barajele mobile din panouri de aluminiu cu învelişul exterior din folie ce are rolul de a opri înaintarea apei. Pe lângă forţa umana şi materialele amintite, A.B.A Jiu a folosit în acest exerciţiu un buldoexcavator, un tractor cu remorcă pentru cărat nisipul, o autoutilitară (ce a transportat hidrobarajele), panouri de aluminiu.

3

Printre invitaţi s-au aflat şi viceprimarul oraşului Bechet, Stamin Gigi, lt. Col. Daniela Silva de la Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti şi lt. Col. Florin Cocoşilă – ISU Dolj. Aceştia au ţinut să fie alături de cei de la A.B.A Jiu în această zi de sărbătoare, cunoscută fiind buna colaborare dintre aceste instituţii în cazul inundaţiilor.

0 Shares