23 iulie 2024
0 0
Read Time:2 Minute, 28 Second

PSD DOLJ contestă în instanță candidatura liberalului Alin Mihăiță Bîrsanu la funcția de primar al comunei Sadova. PSD Dolj a contestat la Judecătoria Craiova hotărârea biroului electoral din Sadova de admitere a candidaturii lui Bîrsanu Alin-Mihăiţă (PNL) la funcția de primar pe motiv că acesta a fost condamnat definitiv cu suspendare pentru uciderea din culpă și un termen de încercare de 5 ani.

„Considerăm ca domnul Bîrsanu Alin- Mihăiţă, candidat din partea Partidului Naţional Liberal la functia de primar al comunei Sadova, nu poate candida  intrucat a fost condamnat in mod definitiv printr-o hotarare judecătorească penală la pedeapsa închisorii cu suspendare de catre Curtea de Apel Craiova. Curtea de Apel Craiova, prin decizia penală nr. 1278/28.10.2020, pronunţată in dosarul numărul 34684/215/2016, a dispus condamnarea inculpatului Bîrsanu Alin- Mihăiţă, la o pedepsă de 3 ani închisoare cu aplicarea art. 81 Cod Penal si un termen de încercare de 5 ani. Curtea de Apel Craiova, prin decizia penală nr. 1278/28.10.2020, pronunţată in dosarul numărul 34684/215/2016, a dispus condamnarea inculpatului Bîrsanu Alin- Mihăiţă, la o pedepsă de 3 ani închisoare cu aplicarea art. 81 Cod Penal si un termen de încercare de 5 ani, arată PSD în contestație. „Infracţiunea pentru care a fost condamnat intimatul, este cea prevăzută de art. 178 alin 1 şi 2 Vechiul Cod Penal, respectiv ucidere din culpa, instanţa stabilind şi plata unor sume de bani reprezentând daune morale şi daune material în sarcina asiguratorului de răspundere civilă”, se precizează în contestatțai depusă la Judecătărie .”Solcităm instanţei să aibă in vedere dispozitiile OUG 57/2019 privitoare la Codul Administrativ, unde la art. 160 alin. 1 lit. d se menţionează că: “Mandatul primarului încetează, de drept prin condamnarea prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă la o pedeapsă privativă de libertate, indiferent de modalitatea de individualizare a executării pedepsei. Chiar daca Codul Administrativ vorbeste depre o încetare a mandatului de primar in situatia in care apare o hotarare de condamnare, in mod evident in situaţia unei hotarari de condamnare, cu suspendare simplă sau sub supraveghere, o persoana nu poate sa candideze la functia de primar atata timp cat pentru fapta respectivă nu a intervenit reabilitarea de drept sau reabilitarea judecatorească. In mod evident, până la acest moment reabilitarea nu s-a produs, nefiind executată nici măcar pedepasa principal de 3 ani, aceasta fiind posibilă de abia peste aproximativ 7 ani, astfel că din punctul nostru de vedere, domnul Bîrsanu Alin Mihăiţă nu poate să candideze la funcţia de primar atata timp cat acesta are cazier judiciar pentru fapte pentru care pana la acest moment nu a intervenit reabilitarea de drept sau reabilitarea judecatoreasca”, susțin social-democrații.

PSD precizează că instanţele din Dolj au pronunţat cu ocazia alegerilor locale de anul trecut mai multe sentinţe prin care au anulat hotărârile birourilor electorale locale de validare a unor candidaţi pentru funcţia de primar, întrucât aceştia aveau cazier, având condamnări penale cu suspendare.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
0 Shares