23 februarie 2024
0 0
Read Time:3 Minute, 7 Second

Biblioteca Județeană “Alexandru și Aristia Aman” va vernisa, marți, în cadrul Consiliului Județean Dolj, expoziția cu titlul “Consiliul Județean Dolj – 25 de ani de la reînființare”.

Acțiunea se încadrează în seria de activități pe care Biblioteca Aman le organizează în direcția promovării instituțiilor, personalitățior originare din Oltenia, precum și evenimentelor reprezentative pentru regiunea noastră. Evocarea unui eveniment central, reînființarea instituției Consiliului Județean Dolj, și celebrarea scurgerii unui sfert de secol de la validarea acestei instituții, prin vernisarea unei expoziții tematice, reprezintă acțiunea de rememorare pe care biblioteca o realizează cu această ocazie.

Expoziția “Consiliul Județean Dolj – 25 de ani de la reînființare” va fi structurată în două mari categorii. Prima secțiune va cuprinde o selecție inedită a unora dintre documentele oficiale, legile și articolele de presă prin care toți cei prezenți vor avea posibilitatea de a urmări evoluția Consiliului Județean Dolj de la momentul reînființării, 1992, și până în anul 2016. Au fost vizate, cu precădere, cele șapte tururi electorale desfășurate în cei 25 de ani trecuți de la reînființare, accentul căzând pe cele două legi ale administrației publice locale din anii 1991 și 2001, Monitorul Oficial al Județului Dolj, dar și pe materialele de presă publicate în răstimpul fiecărei campanii electorale, respectiv la momentul validării mandatelor consilierilor județeni. Au fost incluse articole și materiale de presă din ziare precum: Cuvântul Libertății, Gazeta de Sud, Jurnalul Olteniei, ș.a.

Cea de-a doua secțiune va fi compusă din documente istorice, texte de lege și diferite situații punctuale legate de evoluția județului Dolj. S-a încercat, așadar, realizarea unei expuneri cronologico-istorice a principalelor momente hotărâtoare în ceea ce privește înființarea și funcționarea consiliilor județene, cu începere de la legea promulgată în anul 1864. Toți cei interesați vor avea posibilitatea de a urmări, etapizat, dezbaterile purtate în Adunarea Legislativă (1864) pe marginea oportunității adoptării unei legi a consiliilor județene, principalele amendamente aduse legii de-a lungul vremii, dar și diversificarea atribuțiilor celei mai importante entități administrative care funcționează pe plan local.

Biblioteca Județeană Alexandru și Aristia Aman vernisează expoziția “Consiliul Județean Dolj – 25 de ani de la reînființare” cu scopul de a rememora importanța reînfințării celei mai importante instituții administrative care activează pe plan local, pe de o parte, dar și pentru a marca o cifră rotundă, un sfert de secol, deci, de la reluarea funcției vitale, democratice și reprezentative, a Consiliului Județean Dolj. Toate elementele care vor fi vernisate – cărți, texte de lege, articole de presă ș.a. – provin din colecțiile bibliotecii și au, în definitiv, rolul de a celebra reintrarea, în urmă cu 25 de ani, acestei instituții pe un făgaș cu adevărat democratic și liber. După paranteza nefastă reprezentată de perioada comunistă, se impunea revenirea cât mai grabnică la un cadrul democratic normal și un set clar de practici specifice, aspecte care au definit, în trecut, rolul jucat de Consiliile Județene. Cadrul legal a fost asigurat în temeiul Legii nr. 69 din 26 noiembrie 1991. În doar câteva luni, urmare a primelor alegeri locale desfășurate după Revoluția din 1989, avea să se formeze primul consiliu al județului Dolj, eveniment important consumat după o lungă perioadă de violentare și negare a voinței cetățenilor. S-a înregistrat atunci o victorie a democrației locale. Alegeriile viitoare și contribuția adusă de instituția Consiliului Județean la bunul mers al județului Dolj demonstrează și astăzi importanța covârșitoare a unei instituții alctătuite cu respectarea celor mai importante principii democratice. La mulți ani Consiliului Județean Dolj și tuturor celor care, în decursul ultimilor 25 de ani, au făcut parte din această instituție”, a declarat Lucian Dindirică, managerul Bibliotecii Județene “Alexandru și Aristia Aman”.

Expoziția cu titlul “Consiliul Județean Dolj – 25 de ani de la reînființare” va fi vernisată marți, 18 aprilie, începând cu ora 11.00, la Consiliul Județean Dolj.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
0 Shares