23 iulie 2024
0 0
Read Time:3 Minute, 58 Second

Primăria Craiova a remis un comunicat de presă în care prezintă punctul de vedere în relația cu ECO Sud SA după ce societatea care administrează depozitul ecologic a indus în eroare opinia publică prin  afirmații neadevărate  propagate prin materiale publicitare.

Comunicat Primăria Craiovei: 

Principiile care guvernează Primăria Municipiului Craiova și Consiliul Local Craiova se bazează pe legalitate, fundamentare, echidistanță și transparență.

Având ca scop general asigurarea interesului public, administrația publică locală, prin conducerea actuală a Primăriei Municipiului Craiova continuă să acorde cea mai mare atenție cerințelor de mediu ale Comunității Europene, în special atunci când este vorba de protejarea sănătății populației și reducerea la maximum a riscurilor la care aceasta poate fi expusă.

În acest sens, Primăria Municipiului Craiova nu înțelege poziția adoptată de către reprezentanții SC Eco Sud SA care preferă să pună în pericol cetățenii Municipiului Craiova prin blocarea depozitării deșeurilor, refuzând să-și îndeplinească obligațiile conform contractului de asociere nr. 17/2002 și alegând să dea conotații politice în lipsa justificărilor legale și financiare pe care aceștia sunt obligați să le ofere atunci când transmit orice solicitare către Primărie și Consiliul Local Craiova.

Primăria Municipiului Craiova reiterează faptul că majorarea tarifului de depozitare a deșeurilor solicitată din luna ianuarie 2017 de către SC Eco Sud SA nu poate fi acceptată atâta timp cât aceasta nu este fundamentată și nu îndeplinește toate condițiile de legalitate și oportunitate din Ordinul Președintelui ANRSC 109/2007. În ciuda comunicării permanente, atât prin corespondență electronică, dar și prin întâlniri la sediul autorității locale, pe care reprezentanții Primăriei Craiova au avut-o cu reprezentanții SC Eco Sud SA, aceștia din urmă nu au putut justifica nici până la această oră diverse cheltuieli ale companiei mai sus menționate în calculul modificărilor de tarif solicitate.

Dorința conducerii Primăriei Municipiului Craiova este de a depune toate diligențele necesare pentru a respecta cerințele de mediu ale Comunității Europene și pentru a proteja populația atât din punct de vedere al asigurării tuturor condițiilor de legalitate și continuitate pentru depozitarea deșeurilor, dar și din punct de vedere al prețurilor practicate de către firma care gestionează Depozitul Ecologic de la Mofleni. Mai mult, Primăria Municipiului Craiova, prin SC Salubritate SRL, și-a achitat cu conștiinciozitate, la termen, toate facturile emise de către SC Eco Sud SA. În acest context, este foarte dificil să înțelegem rațiunea reprezentanților SC Eco Sud SA de a solicita o majorare a tarifului de depozitare a deșeurilor fără fundamentarea legală. Precizăm, totodată, că SC Eco Sud SA a transmis documentația de construire a unei noi celule abia în februarie 2017, în situația în care reprezentanții SC Eco Sud SA, după 12 ani de gestionare a Depozitului Ecologic de la Mofleni, știu că o celulă ajunge la un maximum de capacitate în aproximativ cinci ani, iar ultima autorizată a împlinit deja acest termen.

Afirmațiile S.C. Eco Sud din comunicatele de presă apărute în spațiul public sunt de natură să aducă atingere imaginii instituției noastre față de care nu vom înțelege să rămânem pasivi, încercând astfel să creeze o presiune atât asupra conducerii instituției, cât și asupra funcționarilor publici din Primăria Municipiului Craiova, cu scopul vădit de a obține majorarea tarifului de depozitare, în situația în care o astfel de solicitare nu este judicios fundamentată și care nu corespunde realităților juridice și financiare.

Conduita manifestată de S.C. Eco Sud în relația cu Primăria Municipiului Craiova contravine principiului bunei credințe care guvernează raporturile juridice contractuale și care se bazează pe îndeplinirea obligațiilor asumate de către părțile contractante.

Pasivitatea de care este acuzată Primăria Municipiului Craiova în soluționarea cererii de majorare a tarifului de depozitare reprezintă o afirmație tendențioasă a S.C. Eco Sud S.A. dat fiind faptul că la data de 07.04.2017 autoritatea publică locală le-a transmis punctul său de vedere motivat prin care le-a comunicat că solicitarea privind majorarea tarifului de depozitare nu este justificată întrucât nu sunt fundamentate elementele de cheltuieli care ar conduce la o astfel de majorare.

În același timp, autoritatea publică locală a notificat S.C. Eco Sud cu privire la neîndeplinirea unor obligații contractuale, pe care și le-au asumat prin clauzele stipulate în contractul de asociere nr. 17/2002.

Prin contractul de asociere nr. 17/2002, finanțarea integrală a programului de investiții la Depozitul Ecologic de la Mofleni, inclusiv proiectarea, construirea, schimbarea destinației terenului și gestionarea cad în sarcina S.C. Eco Sud.

Având ca interes principal sănătatea și confortul populației și respectarea cerințelor de mediu ale Comisiei Europene, conducerea Primăriei Municipiului Craiova își declară public disponibilitatea de a colabora cu SC Eco Sud SA pentru binele interesului public, dar și speranța că SC Eco Sud SA respectă aceleași principii și că nu intenționează să expună craiovenii la riscuri fără precedent în ceea ce privește gestionarea deșeurilor din oraș.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
0 Shares