29 februarie 2024
0 0
Read Time:2 Minute, 21 Second

Detalii neștiute despre venirea elvețenilor de la Clariant la Craiova și megainvestiția de 13o de milioane de euro

Pentru că pe facebook a apărut o întreagă polemică despre venirea elvețenilor la Craiova si se acredita ideea că aceștia au aterizat pur si simplu în Bănie fără știrea autorităților locale, fostul viceprimar Dan Dașoveanu a ținut să facă câteva clarificări legate de acest subiect.

dasoveanu

„În septembrie 2015 am avut prima întâlnire cu reprezentanții Clariant. Mi-au zis de concurenta cu Timisoara. În noiembrie 2015 doamna primar Lia Olguța Vasilescu s-a întâlnit cu ei și au avut o discuție despre oportunitățile pe care le oferă orașul Craiova. La începutul anului m-au informat că vor să demareze investiția la Craiova.  Au revenit în februarie 2016, atunci mi-au spus că vor să depună o cerere pentru acordarea unui ajutor de stat. Solicitarea a fost depusă la Ministerul de Finanțe, în proeict specificându-se că investiția se va face la Craiova”, a punctat Dan Dașoveanu. „De la începutul anului și pînă în prezent, administrația craioveană i-a sprijinit instituțional la fel ca pe toți investitorii care au vrut să vină în Bănie”, a adăugat fostul viceprimar, actualmente consilier onorific pe probleme economice al primarului Lia Olguța Vasilescu.

clariant

La sfârșitul lunii august 2016, Ministerul Finațelor Publice  a dat publicității lista cu firmele care investesc minimum 10 milioane de euro și primesc  ajutoare de stat. Printre acestea s-a aflat și Clariant Products Ro SRL  cu 68,7 milioane lei. Fabrica pilot din Craiova se va deschide în vecinătatea CET II, investiția totala cifrându-se la 130 de milioane de euro. „Datorita complexitatii proiectului, în acest moment Clariant impreuna cu Primăria, incearcă gasirea a încă unei zone de dezvoltare a fabricii”, a adăugat Dașoveanu.

Nu am vrut să facem publică venirea Clariant până nu aveam date concrete. E o nouă izbândă în faţa Timişoarei, după atragerea firmei ETI şi sperăm să se reorienteze către Craiova cât mai mulţi investitori mari, având în vedere facilităţile pe care le oferim”

Lia Olguța Vasilescu, primarul Craiovei

Potrivit zf.ro, Clariant, compania fondată în 1995 în Basel, specializată în industria chimică, şi-a deschis reprezentanţă în România în luna iulie a acestui an. Clariant a realizat investiţii în state precum Germania, Marea Britanie sau Statele Unite. Printre produsele realizate de Clariant se numără antifrogen, un lichid care este folosit pentru a transfera căldura în sistemele de răcire sau încălzire în industria alimentară şi farmaceutică, pigmenţi de colorare, EnviCat, o substanţă prin care sunt decompuse emisiile de azot, produse de îngrijire a părului şi a pielii, fertilizatori sau uleiuri. În România, Clariant se ocupă cu fabricarea produselor de morărit, a amidonului şi a produselor din amidon. Domeniile pe care le acoperă Clariant sunt industria chimică, resursele naturale, catalizatori şi produse din plastic şi industria textilă, potrivit site-ului companiei.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
0 Shares