28 februarie 2024
0 0
Read Time:2 Minute, 13 Second

Fostul consilier adjunct pentru securitate națională, Chuck Freilich, a declarat pentru POLITICO că vina va reveni în cele din urmă a prim-ministrului Benjamin Netanyahu.

O ofensivă militară fără precedent a luptătorilor Hamas sâmbătă, care a făcut zeci de israelieni morți și alte sute de răniți sau luați prizonieri, a fost permisă prin „dezordine” în forțele armate și serviciile de informații israeliene, a declarat Chuck Freilich, fostul adjunct al țării pentru securitatea națională.

Freilich a subliniat că vărsarea de sânge are loc la 50 de ani și o zi după începutul războiului de la Yom Kippur din 1973.

„Am fost prinși total nepregătiți de asta„

„A fost un eșec catastrofal în ceea ce privește Egiptul și Siria. Acesta este un eșec catastrofal în ceea ce privește Gaza”, a spus el pentru POLITICO. „Este un eșec din punct de vedere al inteligenței, din punct de vedere operațional”, a spus Freilich. „Este clar că am fost prinși total nepregătiți de asta. Cartierul general al diviziei responsabil pentru Gaza a fost ocupat, sunt în dezordine și astfel întregul răspuns a fost amânat”.

https://www.politico.eu/article/hamas-israel-pakestina-catastrophic-intelligence-security-chief/?fbclid=IwAR0f5SYy-CutP-mUVSHzJs2F5JM86gRHvSKf0C3rZSL9dw6SVxQUuWeDi0g

Războiul de Iom KipurRăzboiul arabo-israelian din 1973Războiul de Ramadan, sau Războiul din octombrie (ebraică מלחמת יום הכיפורים/מלחמת יום כיפור – Milhemet Iom Hakipurim/Milhemet Iom Kipurarabă حرب أكتوبر;/ حرب تشرين – ħarb October/ħarb Tishrin) a fost un conflict armat dintre Israel și o coaliție de națiuni arabe condusă de Egipt și Siria, care a durat între 6 octombrie și 26 octombrie 1973. Războiul a izbucnit de ziua de Iom Kipur (Ziua Ispășirii, cea mai importantă zi de post evreiască), printr-un atac surpriză conjugat egipteano-sirian, forțele atacatoare traversând liniile de încetare a focului din Peninsula Sinai și respectiv, de pe platoul Golan, teritorii cucerite de Israel în Războiul de Șase Zile (1967).[4]

Egiptenii și sirienii au avansat în primele 24 – 48 de ore, după care situația militară a început să se schimbe în favoarea israelienilor. După a doua săptămână de lupte, sirienii fuseseră scoși definitiv din zona platoului Golan. În sud, în peninsula Sinai, israelienii au lovit la punctul de joncțiune a două corpuri de armată egiptene, (Armata a II-a și Armata a III-a) traversând canalul Suez, (vechea linie de încetare a focului), încercuind o întreagă armată egipteană, chiar în momentul în care intra în acțiune rezoluția de încetarea a focului a ONU.

https://ro.wikipedia.org/wiki/R%C4%83zboiul_de_Iom_Kipur

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
0 Shares