21 iulie 2024
0 0
Read Time:1 Minute, 48 Second

Klaus Iohannis, declarații după întâlnirea cu președintele american :

Am discutat cu președintele Biden despre parteneriatul strategic dintre țările noastre cum îl putem face mai puternic, pentru a face față acestui context global foarte complicat.

Prezența trupelor americane pe teritoriul țării noastre într-un număr sporit reprezintă un factor de stabilitate nu numai pentru România, ci pentru întreaga lume.

Am abordat și problema admiterii României în programul Viza Weiver, Obiectivul nostru e să îndeplinim toate condițiile pentru intrarea acestui program și suntem siguri că asta se va întâmpla într-un viitor nu foarte îndepărtat.

Este esențial să întărim postura pe flancul estic.

România va continua să sprijine Ucraina atât timp cât va fi necesar.

„Ați discutat despre dorința dumneavoastră de a merge la șefia NATO?”

Întrebat dacă s-a discutat despre șefia NATO, Iohannis a spus: și acest punct a fost atins în discuția noastră și împreună am decis să continuăm dialogul. (…) Aceste discuții nu se fac publice și nu mă apuc să spun ce a spus președintele Biden. Eu spun ce am vorbit eu acolo. Există riscul să nu existe consens și tocmai de aceea e foarte bine să fie doi candidați care în general sunt considerați acceptabili amândoi, pentru că o organizație puternică are nevoie de competiție puternică. Unii au spus că dacă sunt doi candidați se rupe unitatea alianței. E bine să fie doi candidați, pentru că atunci e posibilitatea de a deschide noi teme de dezbateri și există șansa să facem să meargă lucrurile mai bine.

Joe Biden, în Biroul Oval: Domnule președinte bine ați venit la Casa Albă, bine ați revenit în Biroul Oval. Mi-am amintit acum când am intrat aici că atunci când eram senator, acum 108 ani în urmă (râde, n.red.), am luptat din greu pentru intrarea României în NATO, iar acum 20 de ani România s-a alăturat NATO, iar națiunile noastre au devenit din ce în ce mai apropiate. România a făcut enorm pentru legătura transatlantică. Trupele SUA și românești sunt umăr la umăr, inclusiv in România. Mulțumim României pentru ajutorul dat Ucrainei, mai ales în Marea Neagră

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
0 Shares