POLITICA

Olguța Vasilescu despre noua conducere a PSD: tanara, necompromisa politic, fără etichete de „baroni locali”, „comunisti”, „corupti”

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a impus o conducere a partidului din care lipsesc celebrii baroni.

Cei 10 vicepreședinți ai PSD sunt:

1.Dolineaschi Andrei – 3439
2. Negrescu Victor – 3162
3. Pop Georgian – 3070
4. Ionuț Vulpescu 2994 voturi
5. Nicolae Bănicioiu 2983 voturi
6. Mihai Tudose 2827 voturi
7. Viorel Ștefan 2737 voturi
8. Gheorghe Șimon 2503 voturi
9. Gabriel Vlase 2436 voturi
10. Mihai Chirica 2339 voturi

––
11. Mihai Fifor 2222 voturi
12. Constantin Niță 1096 voturi
13. Mihai Sturzu 1090 voturi
14. Marius Adrian Dobre 1145 voturi
15. Marian Cătălin Rădulescu 990 voturi

Cei patru vicepreședinți din rândul femeilor: 

Clasament

  1. Gabriela Firea 3122
  2. Olguța Vasilescu 3044
  3. Ecaterina Andronescu 2914
  4. Doina Pană 1834

Proaspăt reconfimată vicepreședinte național al partidului, primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu, a sintetizat Congresul PSD: ”PSD are o noua echipa, tanara, necompromisa politic, cu vicepresedinti carora nu li se mai pot aplica etichetele de „baroni locali”, „comunisti”, „corupti” etc. PNL, in schimb, vine cu garnitura basista, portocalie, care a taiat pensii, salarii si si-a batut joc, in cel mai oribil mod posibil, de populatie. Ma distreaza atacul suburban al unor comentatori tv, preocupati de ce va face PSD, la viitoarele alegeri, cu noua garnitura. Simplu! Va castiga! Si, pana atunci, va guverna bine!!

…………………………………………..

ZGONEA:  Ne-am săturat să ni se spună pe nedrept că suntem comuniști. PONTA: Când toți se gândesc că e cenușă, de fiecare dată renaștem. DRAGNEA: Pesediștii nu sunt nici baroni, nici corupţi, nici comunişti

LIVIU DRAGNEA: „Nu am selectat totdeauna cei mai buni oameni care să reprezinte partidul. Trebuie să începem să facem politică profesionistă.  PSD va propune reînfiinţarea institutului naţional de administraţie şi o instituţie care să susţină pregătirea politică de stânga. Nu putem trimite în administraţie oameni insuficient pregătiţi”. ” Criteriile de integritate în partid au rolul de a preveni, nu să pedepsească. Vreau să fiţi de acord să realizăm un cod de conduită pe care să îl aplicăm fără excepţie. Primul lucru pe care trebuie să îl facem este să adoptăm mecanismele pentru acest cod de conduită. Al doilea lucru este să le dăm mai multă putere celor 450.000 de membri care au votat duminică. Vă propun ca şi presedinţii de CJ să fie aleşi de toţi membrii de partid din judeţ. (…)PSD va trece în curând prin Parlament votul prin corespondenţă, cu sau fără sprijinul opoziţiei.

„Membrii noştri de partid sunt oameni serioşi, cinstiţi şi responsabili. Ei s-au săturat să li se spună în faţă mereu acelaşi lucru: baroni, corupţi, comunişti. Ei nu sunt nici baroni, nici corupţi, nici comunişti”.

VICTOR PONTA: „Liviu știe foarte bine, din prima zi, că are mandatul meu de prim-ministru pe masă. Sunt convins că îl va folosi spre binele nostru, al tuturor. Și, deocamdată, mergem, guvernăm bine și putem să facem și în 2016 o mulțime de lucruri bune care să arate că doar PSD-UNPR-ALDE pot să guverneze bine România. Asta vreau să fac și sper să am sprijinul dvs. (…) Glumeam că doar PSD poate să treacă moțiune de cenzură, nimeni altcineva, așa că să-mi spuneți când e momentul. Să-mi spuneți să ne pregătim, dacă e cazul. Că noi știm să trecem moțiuni de cenzură, însă sunt absolut convins că în această formulă guvernarea va merge foarte bine”, a afirmat Ponta de la tribuna Congresului PSD. Premierul le-a spus delegaților la Congres că nu mai candidează la nicio funcție pentru că „cea mai mare onoare și mândrie” din viața sa a fost să fie președinte al PSD. „Mă emoționați. (…) Modelul meu politic, domnul Blair, spunea că: „În politică de două ori ești foarte-foarte aplaudat. Prima dată când ești ales lider al partidului și a doua oară când te retragi”. Vă mulțumesc că nu m-ați dezamagit”, a mai spus prim-ministrul, în aplauzele sălii. Glumeam mai devreme pe hol cu colegul și prietenul nostru Marian Oprișan și îi spuneam: „Marian, iată, se termină cinci ani și jumătate de dictatură a lui Ponta!”. Și el mi-a zis: „Aoleu! Să vedem ce vine!””, a relatat premierul, precizând însă că PSD are nevoie de un lider puternic. ”În 2010 am spus că PSD este ca pasărea Phoenix. Când toți se gândesc că e cenușă, de fiecare dată renaștem. Eu fac parte din PSD. Am și eu puterea de renaștere, dar doar alături de dumneavoastră”, a afirmat prim-ministrul.

Nu mai avem opoziţie în România. Ei aşteaptă să-i aducă la guvernare altcineva, nu oamenii, DNA, PPE, nu stiu… Nu credeam să spun asta în 2015. Politic avem un singur adversar: tot pe Traian Băsescu. Are capacitatea să se lupte cu noi

„De fiecare dată între turul 1 şi turul 2 Se declanşează un buton de ură şi oamenii votează contra”

„Cea mai dură înfrângere a fost după referendumul din 2012, pentru că am văzut că un popor a fost înfrânt. S-a ales între popor şi instituţii”

VALERIU ZGONEA: ”Învingându-ne demonii trecutului vom putea să ne alegem un nou drum. Doar așa putem să scăpăm de etichete care au sugrumat de foarte mult timp viața partidului nostru și ne-au ținut captivi. (…) Mă doare de foarte multe ori când aud de aceste etichete. Suntem aici peste 4.000 de delegați și vă pot spune clar și tare: ne-am săturat de aceste clișee, ne-am săturat să ni se spună pe nedrept că suntem comuniști. (…) După 25 de ani, da, așa este, nu avem nicio legătură cu această etichetă. Este doar un atac împotriva social-democrației, a singurului partid care se bate pentru justiție socială, nu doar pentru creștere economică, un atac al adversarilor noștri de dreapta”, a spus Zgonea, care candidează la congres pentru funcția de președinte executiv al PSD. „A venit timpul să înlăturăm aceste stigmate. Nu vă lăsați propriile valori confiscate. Trebuie să producem o schimbare profundă. Trebuie să ne adaptăm prezentului și să privim cu încredere spre viitor”, a mai spus Zgonea. Președintele Camerei Deputaților și-a încheiat discursul cu un citat din Biblie: „Iubiți-vă unii pe alții cu o dragoste frățească iar în cinste fiecare trebuie să dea întâietate altuia”.

ION ILIESCU: „Este o critică directă la adresa liderilor partidului nostru, care au o slabă legătură cu intelectualii țării. Nu sunt prezenți în mijlocul lor, în acțiuni specifice. Aș vrea să amintesc doar un eveniment recent — Festivalul „Enescu”. A fost o mare manifestare a culturii românești. Liderii PSD n-au fost prezenți. O singură dată a apărut Ponta pentru câteva minute dintr-un concert. Este un semnal că nu prea sunt deschiși liderii partidului nostru la viața intelectuală, la viața culturală și ăsta e un prost semnal. Nu poate un partid să aibă forță dacă nu are alături de el intelectualitatea țării, (…) oamenii care dau tonul în afirmarea noastră în lume. Asupra acestei chestiuni eu aș dori o reflecție mai profundă din partea conducerii noastre de partid care va fi aleasă și să marcheze acest Congres o cotitură”, le-a transmis Iliescu reprezentanților PSD prezenți la Congresul extraordinar de duminică. ”Avem o problemă în recrutarea, pregătirea și promovarea elitelor politice și administrative, în asigurarea profesionalismului acestora și aceasta nu se rezolvă îngustând baza de recrutare, folosind criterii care nu au legătură cu meritele personale. După capitalismul de cumetrie de care aminteam cândva, se cam amplifică fenomenul politic de cumetrie”, a adăugat Iliescu.

STIREA INITIALA

Comitetul Executiv Naţional (CExN) al PSD a validat 23 de candidaturi pentru funcţii de conducere în partid la alegerile care au loc la Congresul Extraordinar de duminică, 18 octombrie 2015.

Pentru funcţia de preşedinte executiv şi-au depus candidatura preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, și președintele PSD Braşov, Constantin Niţă.

Pentru zece posturi de vicepreşedinţi bărbaţi candidează Andrei Dolineaschi, Mihai Tudose, Victor Negrescu, Georgian Pop, Mihai Fifor, Gabriel Vlase, Ionuţ Vulpescu, Gheorghe Şimon, Mihai Chirică, Viorel Ştefan, Nicolae Bănicioiu, Mihai Sturzu, Constantin Niţă, Cătălin Rădulescu și Adrian Dobre.

Pentru cele patru posturi de vicepreşedinţi rezervate femeilor şi-au depus candidatura Gabriela Firea, Doina Pană, Aurelia Fedorca, Olguţa Vasilescu, Gabriela Creţu şi Ecaterina Andronescu

0 Shares