21 mai 2024
0 0
Read Time:5 Minute, 24 Second

Conferință de presă comună a premierilor României, Bulgariei şi Serbiei la Craiova 

trilaterala

„Bulgaria, Serbia, România trebuie să fie mai coordonate şi mai unite decât până acum în toate demersurile pe care le facem pe plan european. Povesteam că avem un exemplu de succes al unor altor ţări vecine din Europa, Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria care, reunite în Grupul de la Vişegrad, de mult timp deja, au fost foarte eficiente şi sunt în continuare foarte eficiente în promovarea intereselor lor şi proiectelor lor regionale. În egală măsură mi-aş dori ca azi, la Craiova, să punem bazele unei colaborări accentuate între Bulgaria, Serbia şi România, dacă vreţi, în timp să fie Grupul de la Craiova, la fel ca şi Grupul de la Vişegrad, un grup de trei ţări care se sfătuiesc, care au poziţii comune, care au proiecte comune şi care se sprijină.

Şi aşa cum spunea în discuţia anterioară domnul Borisov, este un grup care nu este împotriva nimănui, nu ne aliem împotriva a ceva, ci vrem doar să ne promovăm interesele comune ale celor trei ţări, un grup deschis pentru toţi vecinii noştri din zonă, bineînţeles către zona Balcanilor de Vest, România se gândeşte întotdeauna la Moldova, către Ungaria, către celelalte ţări din regiune pentru că uniţi putem să avem mai mult succes. Este o mare onoare şi o mare plăcere să am astăzi această întâlnire la Craiova cu cei doi prim-miniştri.

Vreau să mărturisesc nu doar în sens diplomatic, că îi consider prieteni ai mei, ne cunoaştem deja de mult timp şi cu domnul Borissov şi cu domnul Vučić că suntem oameni pragmatici, care vrem şi putem să luăm decizii importante pentru binele ţărilor noastre şi că îmi doresc ca peste ani, Craiova,  întalnirea de la Craiova şi Grupul de la Craiova să fie considerate un moment cu adevărat istoric, un moment important pentru cele trei ţări. Înseamnă că trecutul îl lăsăm acolo unde este el, în trecut, înseamnă că acum avem numai interese comune şi nimic care să ne despartă şi că împreună putem să fim mult mai puternici. Le mulţumesc încă o dată”, a spus Victor Ponta.

Boyko Borissov, premierul Bulgariei: Sunt foarte mişcat de ceea ce am văzut în Craiova şi încă o dată vă mulţumesc pentru bună primire. În ceea ce priveşte întâlnirile trilaterale de astăzi – suntem Bulgaria, România şi Serbia, aş vrea să spun următoarele: sunt trei chestiuni despre care s-a discutat şi am căzut de acord și putem semna, iar acele lucruri garantează un viitor mai bun, chiar şi spre terţe ţări.

În primul rând, datorăm lui Victor Ponta denumirea de ”Grupul de la Craiova”, aşa cum s-a propus. În ceea ce priveşte infrastructura, dorinţa mea este să văd o autostradă din Bucureşti spre Sofia şi spre Belgrad. În 2016, sper să terminăm autostrada spre Belgrad. Acum lucrăm foarte activ la autostrada Hemus, de asemenea şi la noua autostradă Ruse – Bucureşti. Dincolo avem autostrada Struma care merge spre Sofia şi pleacă spre Vidin-Calafat, spre podul Dunării, iar acea legătură ne dă posibilitatea să ajungem la portul din Solum, de acolo până în Bosfor, iar la Belgrad  permitem să aibă o ieşire la Marea Neagră. Îi mulţumesc premierului sârb pentru că lucrează foarte activ în acea direcţie, pentru faptul că putem avea o viteză de 160 km/h şi cu toate proiectele de infrastructură, putem să ajungem și până la Beijing. În ceea ce priveşte apartenenţa la Europa, noi, cele trei ţări, avem şansa rară să ne ocupăm de aceste proiecte, care să fie bune pentru toată Europa. Referitor la sprijinul pentru Serbia, ştim foarte bine că, în urmă cu 70-80 de ani, aici existau războaie în regiune, care nu au adus nimic bun. Acum folosim Craiova, pentru că aici s-au semnat foarte multe acorduri între Bulgaria şi România.

Noi acum vom pune în faţă pacea şi nu războiul, să clădim, să investim, să investim în clădiri, să investim în eficienţă energetică. Vedeţi ce clădiri frumoase sunt şi în Craiova, şi în Ruse, şi în Belgrad. Nu ne place atunci când vedem clădiri în paragină sau în ruină. Aş vrea acest lucru să fie lăsat în spate, iar, cu ajutorul primilor-miniştri, să pregătim oraşele noastre pentru a fi capitale europene şi pentru multe alte lucruri. Considerăm că despre celelalte teme – cu privire la energie – putem vorbi foarte mult, dar, în ceea ce priveşte acele trei puncte, sprijinim candidatura Serbiei pentru apartenenţa la UE, între Bulgaria, Croaţia, Slovenia să avem o ţară care de asemenea este membru în Uniune. Noi, împreună cu România, suntem gata să oferim sprijin prin toate mijloacele colegilor din Serbia.

Aleksandar Vučić, premierul Serbiei: Stimaţi prieteni, doamnă Vasilescu, mulţumesc pentru salutările transmise şi pentru primirea la Craiova. Domnule Ponta, mulţumesc pentru organizarea acestei întâlniri. Vreau să mulţumesc premierului bulgar, Borissov, pentru cuvintele calde, deşi ne vedem pentru prima oară. Mulţumim prietenilor noştri buni. Am discutat despre proiecte importante în aceeaşi sferă, şi anume energetica, aş spune sfera transporturilor şi despre alte proiecte de infrastructură. Noi, până în 2016, încheiem drumul din Belgrad spre graniţa cu Bulgaria. Cu Bruxelles-ul am stabilit pentru Belgrad – Vršac – Timişoara, credem că începem anul viitor lucrările şi cred că putem să facem foarte multe împreună în proiectele de infrastructură.

Am vorbit despre Strategia Dunării, de acţiunile comune pentru transportul pe Dunăre şi putem să concretizăm acest proiect. În ce priveşte punctul 3, aş vrea să închei cu aceasta: cu domnul Ponta sunt prieten de mult timp şi aş spunecă ne cunoașem de cel puţin 15 ani şi chiar dacă /s-ar vorbi de Grupul de la Craiova/, în numele guvernului am acceptat acest lucru şi considerăm că aceste trei ţări ale noastre, aşa cum au făcut Ungaria, Polonia, Cehia, pot să apere cel mai bine interesele Serbiei, României şi Bulgariei. De asemenea, cred că şi în ceea ce priveşte domeniile politic, social, economic şi alte domenii vom merge pe drumul de integrare europeană şi vom obţine foarte multe lucruri.

Rămâne să formalizăm toate aceste proiecte, să fim deschişi şi pentru alte ţări care vor să ni se alăture, însă acestea trei au 40 de milioane de locuitori, 40 de milioane locuitori înseamnă un teritoriu strategic la Răsăritul Europei, aceste trei ţări vor aduce multe avantaje, avem multe posibilităţi şi vom obţine rezultate /de excepţie/. Ca să fim sinceri, cred şi în reuniunea de la Craiova şi în formarea Grupului de la Craiova. Vreau încă o dată să mulţumesc tuturor orgnizatorilor, premierului Ponta, premierului Borissov şi vă mulţumesc pentru atenţie!

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
0 Shares