17 aprilie 2024
0 0
Read Time:2 Minute, 36 Second

Octavian P. Jurma, medic și om de știință, cunoscut pentru analizele sale legate de transmiterea COVID-19, spune că riscul epidemiologic în școli este invers proportional cu vârsta

In septembrie am recomandat fara rezerve sa va tineti copii 2 saptamani acasa dupa inceperea scolii daca va permiteti. Acum situatia este de doua ori mai grava in conditiile unui numar similar de teste dar in acelasi timp avem sute de mii de romani vaccinati si milioane care au trecut deja prin boala. A mai aparut o „inovatie” fata de septembrie care permite scaderea cazurilor din focare cu scopul de a produce un indicator mai favorabil relaxarii.Cu cat se scad mai mult cu atat mai falsa este imaginea din judetul respectiv, mai jos aveti tabelul cu evolutia indicatorului in ultimele 7 zile.

Prin urmare recomandarea este mai nuantata: Daca adultii din familia ta sunt vaccinati atunci poti sa iti trimiti copiii la scoala fara retineri. Daca ati facut COVID-19 in familie in ultimele 60 de zile poti sa ii trimiti la scoala daca nu ai in familie factori majori de risc. Aparent paradoxal, riscul epidemiologic in scoli este invers proportional cu varsta. Daca aveti copii in ciclul primar riscul e mai mic, asigurati-va ca au masti de calitate si ca stiu cum sa le poarte si cum sa respecte regulile de distantare si igiena. Cat de multa incredere puteti avea sa va trimiteti copiii la scoala depinde de cat de corect se raporteaza situatia epidemiologica dar, mult mai important, de cat de multa incredere aveti in invatatori si profesori.

In general, daca si elevii si profesorii respecta regulile de protectie si prudenta, riscul in clasa va fi mai mic decat intr-un supermarket sau mall aglomerat la final de saptamana. Daca insa ai indoieli serioase sau circumstante personale care maresc riscul, atunci cele 2 saptamani de prudenta sunt recomandate impreuna cu recomandarea pentru vaccinare. In 2 saptamani impactul va fi vizibil sau vom avea confirmarea ca ne-am speriat degeaba si cazurile continua sa scada dupa deschiderea scolilor. Sper exemplu, mi-as trimite la scoala copilul daca e in clasa I-IV, dar l-as tine in casa 2 saptamani pentru ceilalti ani. Din fericire exact asta, face pentru mine scenariul rosu in Timis si Timisoara si nu ma sileste sa iau decizii impotriva sentimentului meu de siguranta.

Pentru celelalte judete sper sa va ajute putin tabelul sa luati o decizie. Suntem insa intr-o situatie in care este recomandat un exces de prudenta mai degraba decat unul de relaxare. Prin urmare este recomandabil sa va testati rapid copilul la orice suspiciune de simptom.In privinta vaccinului, datele din Israel sustin necesitatea a 14 zile de izolare dupa prima doza dupa care protectia devine suficient de buna sa nu mai faci o forma grava de boala. La 10 zile dupa a doua doza (rapel) riscul de boala scade sub 1%, deci nu ratati rapelul.In toate cazurile daca iti trimiti copii la scoala pastreaza distanta fata de prieteni si rude pentru ca tinerii si copiii pot fi vectori foarte eficienti fara sa stie.

https://www.facebook.com/JurmaOctavian/posts/1934731800014905
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
0 Shares