23 februarie 2024
0 0
Read Time:2 Minute, 21 Second

Legea pensiilor va avea varianta finală pe 1 octombrie, a anunțat  marți, la Antena 3,  ministrul Muncii, Olguța Vasilescu.

“Noi trebuie să venim în fața Coaliției la 1 octombrie cu Legea pensiilor finalizată. Au fost trei variante la care noi am lucrat: una dintre ele strict pe Programul de guvernare, alta care presupune și anumite corecții, și o a treia care este o mixtură între cele două variante. La ora actuală, se fac calcule la Ministerul de Finanțe, împreună cu cei de la Casa Națională de Pensii. Urmează ca, după ce vom avea toate calculele financiare, ca să vedem și cât încape în anvelopă această lege, să venim cu varianta finală la data de 1 octombrie, după care va trebuie să reia circuitul, adică să fie adoptat ca și proiect de lege de către Guvern sau să se transmită mai departe Parlamentului, iar Parlamentul să o dezbată, să vină cu amendamente și în final să fie promulgată”, a spus Vasilescu citata de Agerpres.

“Cu certitudine pensiile trebuie să crească și vorbim aici doar despre pensiile care sunt în sistemul național, deci la Casa Națională de Pensii. Nu vorbim aici despre pensiile speciale. Acolo este cu totul altă discuție, unde nu prea are legătură Ministerul Muncii, pentru că, după cum știți, există o casă sectorială de pensii — una este la MAI, alta la Ministerul Apărării. Noi ne-am axat pe varianta care ține de Casa Națională de Pensii. Ca și principii, exact cum scrie în Programul de guvernare, trebuie să crească punctul de pensie până în 2020, la 1.775 de lei. Asta înseamnă că pensiile automat vor crește toate”, a subliniat Vasilescu.

“Păstrăm principiul contributivității și încercăm să nu mai avem niciun fel de inechități în sistem, în sensul că acum se calculează pensiile pe același stadiu de cotizare, și să zicem că femeile ies cu pensii mai mari, ceea ce nu este în regulă. Vom încerca să avem o formulă, astfel încât și femeile, și bărbații care au avut aceeași meserie să aibă aceeași pensie. După aceea nu mai trebuie să existe niciun fel de diferențiere între oameni care au avut aceeași meserie, care au același stagiu de cotizare, care au aceeași vârstă de pensionare doar că au ieșit la pensie în ani diferiți și, în aceste condiții, s-au trezit și cu pensii diferite. Sunt foarte multe lucruri și ne ajută mult și acest principiu pe care îi avem, de a trece contribuțiile de la angajator la angajat, tocmai că venim cu o altă filosofie. Banii respectivi vor intra cu toții în contul personal în care cotizează o persoană. Luăm în calcul toate veniturile pentru care au fost plătite contribuții, gen al 13-lea salariu sau orice alt fel de venituri care au existat în cariera profesională a celui care iese la pensie”, a explicat ministrul Muncii.

 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
0 Shares