25 septembrie 2023
0 0
Read Time:1 Minute, 28 Second

printi

Biroul de Presă al Majestății Sale Regelui Mihai I este autorizat să transmită următorul comunicat:

„În ziua de 1 august 2015, Majestatea Sa Regele Mihai a semnat un document prin care a retras nepotului său Nicolae, fiul Principesei Elena, titlul de “Principe al României” și calificativul de “Alteță Regală”. De asemenea, Regele a exclus pe Nicolae din Linia de Succesiune la Coroana României. Aceste hotărâri au intrat în vigoare în aceeași zi.

În calitate de Șef al Casei și Familiei Regale ale României, Regele Mihai a luat deciziile de mai sus cu gândul la România timpurilor care vor veni după încheierea domniei și vieții fiicei sale, Margareta, Custodele Coroanei. Majestatea Sa a afirmat că Familia Regală și societatea românească din acele vremuri vor avea nevoie de o cârmuire sub semnul modestiei, bine cumpănită, cu principii morale, respect și mereu cu gândul la ceilalți.

Păstrând aceeași afecțiune nepotului său, Regele Mihai nădăjduiește că Nicolae va găsi, în anii viitori, un fel potrivit de a-și servi idealurile și de a folosi calitățile cu care Dumnezeu l-a înzestrat. Alteța Sa Regală Principesa Elena, mama lui Nicolae, a primit înștiințarea acestei decizii, printr-o scrisoare personală trimisă de Majestatea Sa Regele.”

Din comunicat reiese că decizia Maiestăţii Sale ar avea legătură cu stilul de viaţa al principelui. Nicolae era al  treilea în ordinea de succesiune la tron, după Mihai I şi Principesa Margareta.

În prezent, linia de succesiune Casei de România este următorarea: ASR Principesa Margareta, custodele Coroanei de Oțel, ALR Principesele Elena, Sofia și Maria, urmate de cele două nepoate, Elisabeta Karina și Maria.

La 30 decembrie 2007, Regele a semnat Noul Statut al Casei Regale prin care nu se mai aplică legea salică, prin care se interzice accesul femeilor la tronul României.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
0 Shares