29 februarie 2024
0 0
Read Time:3 Minute, 10 Second

👉 Piața este destinată exclusiv produselor românești! 🍎🍉🍑🥔🍏 Roșii, lubenițe, brânză, sucuri naturale, cartofi și multe alte produse autohtone sunt, de vineri, la dispoziția cumpărătorilor în cea mai frumoasă piață din Craiova. 🟢 În Piața Chiriac, vor putea vinde doar fermierii și micii producători locali. Nu va fi acceptată nicio firmă de intermediari, astfel că adaosul practicat de SC Piețe și Târguri va fi doar de 5 la sută față de prețul producătorului. 🔴 Craiovenii care vor dori să își facă cumpărăturile din Piața Chiriac vor putea testa direct la raft dacă produsele sunt naturale – mai precis, dacă au sau nu stimulenți. În magazin există două testere care sunt puse la dispoziția clienților.

Lia Olguţa Vasilescu, primarul municipiului Craiova: „Aici am vrut să fie altceva… Am vrut să fie frumos, să fie ieftin, amintind că adaosul este de doar 5%. Nu ne interesează să facem profit, ci să arătăm că producătorii români pot aduce marfă competitivă, de calitate, doar că trebuie ajutați. Am luat legătura cu toți primarii de pe Valea Dunării și ne-au promis că se vor asigura să avem aici produse de sezon. Înseamnă că nu vom găsi, de exemplu, aici, roșii în timpul iernii. Prefer ca roșia să vină cu două săptămâni mai târziu, față de alte piețe, dar să fie bună. Sănătatea consumatorului să primeze. Ne vom asigura de acest lucru. Dacă le vom găsi, ne vom asigura că sunt din solarii. Piața încă nu este deschisă în totalitate, dar în maximum o săptămână toate spațiile se vor ocupa. Noi încă suntem în discuții cu producătorii. Ne interesează să avem marfă de calitate… Sunt lucruri abia la început și pentru noi. Nu avem un concept de piață în România așa cum ne-am gândit noi să facem aici, fapt pentru care de la zi la zi pot apărea schimbări. Dacă va fi un proiect reușit, îl vom extinde și la celelalte piețe din municipiu. Vom verifica acest lucru chiar într-o săptămână. Ideea aparţine ministrului Agriculturii, Petrea Daea, care a fost invitat astăzi, dar nu a putut să vină, pentru că depune jurământul, dar va fi prezent cât de curând, pentru a vizita această piaţă”.

Cosmin Vasile, președintele CJ Dolj: Consiliul Județean Dolj va implementa un proiect, tot pentru zona de legume-fructe din județ, care va consta în realizarea a trei mari depozite, cu condiţii de păstrare şi depozitate optime. Doljul are potențial. Avem terenul agricol extraordinar de bun. Solul ne permită însă, pentru partea de fructe și legume, să ne dezvoltăm. Sunt zone cu tradiție și este bine să venim cu o infrastructură pentru acești doljeni. Vrem ca în cele trei mari zone din județ cunoscute pentru legume și fructe să facem trei depozite. Vor funcționa atât pentru cooperative, cât și pentru întreprinzători individuali. Unul va fi cu fonduri europene, două cu fonduri proprii. Unul din aceste depozite va fi pe fonduri europene. Sunt doar câteva în ţară, dar unul sigur va fi în judeţul nostru”. 

Tache Constantin, primarul comunei Ghidici: “Această piaţă are o importantă deosebită din punct de vedere al beneficiilor economice. Suntem într-o zonă cu tradiţie în legumicultură şi mai nou în pomicultură. Dar pentru că nu existau condiţii  normale de desfacere, foarte mulţi producători de legume au renunţat să mai producă, pentru că lipsea această posibilitate de a le valorifica. Prin deschiderea acestei pieţe, producătorii din Ghidici sunt încântaţi pentru că mulţi dintre cei care au renunţat îşi vor relua principala lor activitate de producători. Noi producem cireşe, prune, mere şi caise. Cireşele s-au terminat, urmează să asigurăm piaţa cu prune şi mere de bună calitate. Şi o să vedeţi diferenţa de gust între un fruct adus din afara ţării şi unul produs la Ghidici. Este o treabă foarte bună şi cu depozitele locale, care vor prelua producţia şi de la producătorii mai mici”.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
0 Shares