26 septembrie 2023
0 0
Read Time:1 Minute, 55 Second

100 pentru România – Teatru Documentar” este un spectacol de teatru istoric, documentar și artistic, prin recrearea unora dintre cele mai importante momente din istoria națională care au condus către momentul Unirii Transilvaniei cu România. Textul spectacolului, dramatizare semnată de Xenia Negrea, se bazează pe documentarea istorică, minuțios realizată de Mihai Ghițulescu.

„Am propus Ministerului Culturii și Identității Naționale un proiect de teatru documentar – o încercare de a prezenta craiovenilor un spectacol realizat de o echipă foarte mare. Am apelat la un istoric, care a făcut o documentare despre discursurile celebre ale personalităților în jurul anului 1918 – este vorba despre lector univ. dr. Mihai Ghițulescu, de la Facultatea de Științe Sociale a Universității din Craiova, și la un dramaturg, care, pe baza acestor texte documentare, a realizat un scenariu, astfel încât am ajuns la o formă de spectacol care ne aduce aminte de marile personalități ale neamului nostru, pe scenă, cu actori ai Teatrului Național din Craiova și nu numai”, a precizat Alexandru Boureanu, manager al Naționalului craiovean.

Figurile istorice care au contribuit la înfăptuirea Marii Uniri de la 1918 vor fi aduse la viață de actorii Marian Politic – Regele Ferdinand, Alina Mangra – Regina Maria, Gavril Pătru – Ion I. C. Brătianu, Constantin Cicort – Generalul  Berthelot, Eugen Titu – Dr. Iancu Flondor, Nicolae Vicol – P.P.Carp, Cosmin Rădescu – Nicolae Titulescu, Claudiu Mihail – Iuliu Maniu, Alex Calangiu – Iuliu Hossu, Dan Cornescu – Alexandru Marghiloman, Ștefan Mirea – Constantin Stere, Gabriel Marciu – Vasile Goldiș, Ștefan Cepoi – Dr. Ion Nistor, Dan Ivănesei – Ștefan Cicio Pop.

Din echipa de (re)creație a spectacolului fac parte: Alexandru Boureanu – regie, Diana Tănase – coregie, Raluca Păun – coregie, Luiza Enescu – costume, Mihai Dobre – muzica, Claudiu Vulpan – scenariu de luptă, Florin Constantinescu – concept video și imagini, Beatrice Comănescu Surdu – adaptare TV. Din spectacol mai fac parte și 28 de elevi ai Colegiului Național Militar „Tudor Vladimirescu” Craiova, 25 de studenți la actorie, 20 de dansatori de la Ansamblul Folcloric „Maria Tănase”, ca parte de figurație și dans.

Spectacolul „100 pentru România – Teatru documentar” este parte din proiectul „100 pentru România”, finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale. Parteneri ai evenimentului sunt TVR Craiova, Consiliul Județean Dolj, Primăria și Consiliul Local Craiova, Muzeul Olteniei, Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman”, Colegiul Național Militar „Tudor Vladimirescu” Craiova, Ansamblul Folcloric „Maria Tănase” Craiova.

https://www.facebook.com/tncms.oficial/videos/462083560981194/

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
0 Shares